Фільтрувати матеріали за датою: грудня 2019
Субота, 28 грудня 2019 12:35

Звіт за І семестр 2019-2020 н.р.

У І семестрі 2019–2020 навчального року для вчителів української словесності проведено низку методичних заходів.

 З метою збагачення методичного інструментарію учителів-словесників проведено заняття інтерактивної школи сучасного вчителя УМЛ: 22.09.2019 в ТЗОШ№16 імені В.Левицького – з теми «Моделювання сучасного уроку словесності в інноваційному полі Нової української школи», 20.09.2019 у Львові – з теми «Дискурсна особистість сучасного вчителя-словесника»; 17.10.2019 в ТСШ№5 – з теми «Інноваційні підходи до вивчення лексикології в школі»; 18.12.2019 в ТНВК ШЕЛ №2 – з теми «Реалізація громадянської наскрізної лінії на уроках української словесності».

З метою формування готовності педагогів до інноваційної творчої діяльності проведено заняття в бюро інновацій «Інсайт»: 27.09.2019 в ТЗОШ№16 імені В.Левицького – з теми «Формування читацької компетентності учнів»; 06.11.2019 в ТЗОШ№18 – з теми «Моніторинг об’єктивності оцінювання як елемент внутрішньої системи якості освіти»; 29.11.2019 в ТНВК ШЕЛ №9 ім. І.Блажкевич – з теми «Сучасні технології навчання української літератури. Сторітелінг»; 12.08.2019 в ТЗОШ№14 – з теми «Арттехнології в роботі сучасного вчителя».

З метою розкриття сучасних підходів до викладання української мови та літератури проведено засідання акмеоклубу: 05.11.2019 в бібліотеці «Літературне Тернопілля» – з теми «Використання засобів візуалізації в позакласній роботі учителя-словесника»; 17.12.2019 року в ТЗОШ№28 – з теми «Розвиток лінгводидактичних умінь учителя у сфері формування медіаграмотності учнів».

З метою формування мотивації до методичної творчості вчителів проведено інтегровані методичні заходи в мобільній студії:19.09.2019 в ТЗОШ№13 –  майстер-клас «Урок як студія особистісного розвитку» Олесі Калинич;  17.10.2019 в ТСШ№3, 29, ТУГ, ТНВК ШЛ№6 – міжрегіональний інтегрований семінар для кіровоградських учителів української мови й літератури, вчителів зарубіжної літератури з теми «Методична мобільність як умова підвищення педагогічної майстерності»; 21.11.2019 в ТЗОШ №4 – творчу майстерню для вчителів української мови й літератури та вчителів зарубіжної літератури з теми «Творення особистості в контексті компетентнісного навчання».

З метою розширення творчих горизонтів, пошуку нових креативних підходів до літературознавчого висвітлення мистецьких постатей минулого й сучасності забезпечено участь учителів-словесників у проведенні творчих дійств у літературно-мистецькому арсеналі: 28.11.2019 в Тернопільському ліцеї №21 – СМШ ім. І.Герети – з теми «Місія – перемогти: поезія і поети періоду становлення української державності ХХ століття»; 13.12.2019 в Тернопільському ліцеї №21 – СМШ ім. І.Герети – з теми «Творчість Братів Капранових»; 20.12.2019 в Українській гімназії ім. І.Франка – з теми «Феномен Пантелеймона Куліша: до 200-річчя від дня народження».

На рівні суб’єктного досвіду педагогів результативність методичних заходів виразилась у збагаченні методичного інструментарію учителів-словесників; появі нових компонентів навиків успішного вирішення професійних проблем; готовності до інноваційної творчої діяльності; розширенні творчих горизонтів; використанні інноваційних технологій у практичній діяльності.

Результативність методичних заходів засвідчують методичні рекомендації http://gapon.te.ua/rubryka-metodysta/dorobok-metodysta/metodychni-rekomendatsii :

  1. Сторітелінг як технологія навчання української літератури.
  2. Конструктор компетентнісного уроку.
  3. Професіограма компетентного словесника.
  4. Особливості оцінювання рівнів сформованості компетентностей учнів закладів загальної середньої освіти.
  5. Особливості оцінювання рівнів сформованості компетентностей учнів.
  6. Добірка цитат для проведення виховних заходів, присвячених дню української писемності та мови.
  7. Як обговорювати зміни в новій редакції «Українського правопису».
  8. Мовно-літературна освіта в інноваційному полі Нової української школи
  9. Українська література в школі: методичні зауваги.

ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ

  1. 19 серпня  2019 року в ТЗОШ№13 відбувся  майстер-клас  "Урок як студія особистісного розвитку в процесі підготовки до ЗНО з української мови й літератури" Олесі Калинич – учительки  української мови й літератури Хустської гімназії-інтернату Закарпатської області, заслуженого вчителя України, переможця фінального етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель  року – 2015» у номінації «Українська мова і література». У заході взяли участь 18 учителів УМЛ ЗЗСО Тернополя.
  2. 22 серпня 2019 року в ТЗОШ№16 імені В.Левицького відбулося  заняття в інтерактивній школі українського словесника. Учителі обговорили актуальні питання: ключові освітні інновації; оновлені навчальні програми з УМЛ для 10-11 класів; особливості викладання  української мови й літератури у 2019-2020 н.р.; аналіз філологічних досягнень у 2018-2019 н.р. і перспектив розвитку 2019-2020 н.р. Спікерка - Л.О.Гапон, PhD, методистка ТКМЦНОІМ.
  3. 20 вересня 2019 року проведено виїзну інтерактивну школу сучасного вчителя-словесника з теми «Дискурсна особистість сучасного вчителя-словесника». Учителі української мови й літератури взяли участь у таких заходах, як : «Перфоменс і автограф-сесія «Сучасна українська поезія» (спікери: Дмитро Павличко, Сергій Жадан); «Презентація нових посібників і майстер-клас «Підготовка до ЗНО з української мови й літератури» (спікер – Олександр Авраменко, доцент НПУ імені М.П.Драгоманова) ; «Презентація нових підручників і майстер-класи «Формування критичного мислення, EQ, LQ на уроках літератури» (спікерки: Олена Ісаєва, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри методики викладання світової літератури НПУ імені М.П. Драгоманова; Жанна Клименко, докторка педагогічних наук, професорка кафедри методики викладання світової літератури НПУ імені М.П. Драгоманова.
  4. 27 вересня 2019 року в ТЗОШ№16 відбулося засідання в бюро інновацій "Інсайт" з теми "Формування читацької компетентності учнів." Про способи формування і визначення рівнів сформованості читацької компетентності розповіла Леся Гапон, PhD, методистка ТКМЦНОІМ.  Інноваційні методи й прийоми формування читацької компетентності на уроках літератури продемонстувала Леся Сич, учителька-методистка Немирівького НВК№1.
  5. 17 жовтня 2019 року в рамках діяльності інтерактивної школи українських словесників інтерактивну лекцію з теми «Інноваційні підходи до вивчення лексикології в школі» для філологічної спільноти міста провела Л. В. Струганець, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови та методики її викладання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Л.В. Струганець висвітлила сучасні форми роботи на уроках української мови, проаналізувала динамічні процеси у словниковому складі української мови, звернула увагу на проблему балансу питомої і запозиченої лексики, схарактеризувала інтернет-ресурси, де представлено лексикографічні праці. Учасники заходу обговорили ключові зміни в новій редакції «Українського правопису».
  6. 17 жовтня 2019 року учасниці міжрегіонального інтегрованого семінару учителів-словесників із Кіровоградщини відвідали Тернопільську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів №3 з поглибленим вивченням іноземних мов. Семінар відкрила заступник начальника управління освіти і науки Тернопільської міської ради Сум І.М. Про успішний менеджмент сучасного закладу освіти розповіла директорка ТСШ№3 Петрокушин Р.В. Методистка ТКМЦНОІМ Гапон Л.О. висвітлила тему "Оцінювання рівнів сформованості компетентностей учнів основної школи на уроках словесності".
  7. 5 листопада 2019 року в бібліотеці "Літературне Тернопілля" відбулося засідання акмеоклубу українських словесників з теми "Використання засобів візуалізації в позакласній роботі учителя-словесника". Мета: ознайомлення з актуальними методиками візуалізації позакласної роботи учителя-словесника; розроблення механізму використання засобів кіномистецтва для збагачення позакласної роботи учителя-словесника. Про роль кіномистецтва у формуванні патріотизму сучасних школярів. Леонід Бицюра, заступник міського голови,голова оргкомітету фестивалю «Кінохвиля». Чималу хвилю емоцій та жваве обговорення викликав перегляд уривків документального фільму «Будинок ‘‘Cлово’’». Тарас Томенко, режисер фільму «Будинок ‘‘Cлово’’» розпочав жваве обговорення.
  8. 6 листопада 2019 року в бюро інновацій «Інсайт» українські словесники й охочі заступники з методичної роботи опрацювали тему «Моніторинг об’єктивності оцінювання як елемент внутрішньої системи якості освіти». Спікерка – О.С.Боднар, докторка педагогічних наук, професорка кафедри педагогіки і менеджменту освіти ТНПУ ім. В. Гнатюка. У процесі роботи О.С.Боднар висвітлила ключові аспекти оцінювання й моніторингу оцінювання в умовах сучасної школи, особливу увагу приділивши питанням самооцінювання, об’єктивності оцінювання, академічної свободи й академічної доброчесності учителя й учнів. Словесники взяли активну участь в обговоренні, виконували інтерактивні вправи, дискутували. Висловлення вчителів у підсумковому рефлексивну колі засвідчили високий рівень усвідомлення порушених проблем і готовність до реалізації здобутих знань у педагогічній практиці. (Місце проведення: Тернопільська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів №18)
  9. 21 листопада 2019 року в ТЗОШ №4 в рамках Третього трансфер-містечка інноваційних можливостей для вчителів української мови й літератури та вчителів зарубіжної літератури проведено творчу майстерню з теми "Творення особистості в контексті компетентнісного навчання". Інтерактивні заняття для педагогів провели: методистка ТКМЦНОІМ, кандидатка філологічних наук  Гапон Л.О. (з теми " Моделювання конструктора компетентнісного уроку словесності"), методистка ТКМЦНОІМ Ковальчук Л.М. (з теми  "Інструментарій «доброї волі» на компетентнісному уроці словесності"). Опрацьовуючи тему " Моделювання конструктора компетентнісного уроку словесності", вчителі української мови й літератури та вчителі-словесники:поглибили свої знання про типологію уроків літератури за матеріалами досліджень Г.Токмань, Є. Пасічника, В.Чайки; порівняли класифікації, запропоновані науковцями, із рекомендованими міністерством організаційними формами навчання; уклали порівняльні таблиці; актуалізували свої знання про компетентнісно-діяльнісні форми та методи навчання на уроках літератури; проаналізували: 1) методичну структуру компетентнісно орієнтованого уроку (автор – Н. Бібік), 2) алгоритм побудови компетентнісно-діяльнісного уроку літератури (автор – В.Шуляр); 3) особистіс­но зорієнтований підхід як основа структури уроку (автор – С. Подмазін); апробували конструктор компетентнісно-діяльнісного уроку з урахуванням наукової концепції В.Шуляра та нормативних вимог МОНУ, тобто з урахуванням необхідності реалізації на уроках змістових ліній,наскрізних змістових ліній та формування ключових компетентностей.
  10. 28 листопада 2019 року в Тернопільському ліцеї №21 – спеціалізованій мистецькій школі імені Ігоря Герети відбулося дійство в рамках роботи літературно-мистецького арсеналу вчителів-словесників. Учителі української мови й літератури, бібліотекарі, охочі педагоги  переглянули моновиставу актора театру «Кут» міста Хмельницького Володимира Смотрителя «Прокляті роки» за мотивами поезії митців-борців періоду становлення української поезії, Розстріляного Відродження та поетів-шістдесятників. На сцені ожили поезії Тараса Шевченка, Василя Стуса, Юрія Клена. Учасники дійства відчули себе в полоні патріотичного запалу й були захоплені силою поетичного слова у виконанні майстра сцени.
  11. 29 листопада 2019 року в бюро інновацій «Інсайт» методичний інтенсив «Сучасні технології навчання української літератури» для вчителів української мови й літератури провела Л.О. Гапон, кандидатка філологічних наук, методист ТКМЦНОІМ. У процесі роботи висвітлено такі питання:1) культурні витоки мистецтва розповіді; 2) використання сторітелінгу в сучасну епоху; 3) сторітелінг як сучасна технологія вивчення української літератури: мета, завдання і функції; 4) форми сторітелінгу та прийоми їх використання в курсі української літератури. Українські словесники опрацьовували теоретичний матеріал, добирали яскраві приклади завдань, демонстрували активне застосування вербально-ілюстративних матеріалів. Активність, ініціативність і креативність учителів засвідчили високий рівень готовність до реалізації здобутих знань. (Місце проведення: Тернопільський навчально-виховний комплекс «Школа – економічний ліцей №9» імені Іванни Блажкевич).
  12. 12 грудня 2019 року в ТЗОШ№14 проведено заняття  в інтегрованій творчій студії українських словесників  і вчителів трудового навчання. Привітала учасників студії директор школи Оксана Добровольська. Про артпедагогічні технології та їх практичне застосування  на сучасних уроках розповіла Гапон Л.О., PhD, методистка ТКМЦНОІМ. Тему "Колористика як інструмент артпедагогічних технологій" висвітлила Репіленко Л.Л., методистка ТКМЦНОІМ. Майстер-клас «Виготовлення іграшок із фетру» провела Кулеша О.М., учителька ТЗОШ№14.
  13. 13 грудня 2019 року вчителі української словесності, бібліотекарі, усі охочі педагоги мали змогу на власні очі побачити відомих письменників сучасності -  Братів Капранових. Зустріч відбулася  в актовій залі Тернопільського ліцею №21 за сприяння Тернопільської філії СПУ. Брати Капранови презентували свій новий роман "Паперові солдати" про двох художників - легенду УПА, волинянина  Ніла Хосевича і сина українських емігрантів, голлівудського художника Біла Тітла. Розповіли і про свій роман “Справа Сивого” - історичний детектив, дія якого розгортається у Дніпропетровську-Катеринославі. У романі йдеться про людей, які творили Україну: Яворницького, Рєпіна, Кропивницького, Лисенка, Поля. Величезне захоплення учасників викликала знаменита   “Мальована історія Незалежності” Братів Капранових.
  14. 17 грудня 2019 року в ТЗОШ№28 відбулося засідання акмеоклубу вчителів-словесників з теми «Розвиток лінгводидактичних умінь учителя у сфері формування медіаграмотності учнів». Про формування медіаграмотності й медіакопетентності педагогів у лінгводидактичному ракурсі розповіла Леся Гапон, методистка ТКМЦНОІМ. Майстер-клас із упровадження елементів інфо-медіаграмотності на уроках словесності провела Оксана Гіль, учителька української мови й літератури ТЗОШ№28, тему "Інфомедійний підхід на уроках гуманітарного циклу" висвітлила вчителька ТЗОШ№28  Юлія Недзельська
  15. 18 грудня 2019 року в ТНВК№2 відбулося заняття інтерактивної школи сучасного вчителя УМЛ  з теми: "Реалізація громадянської  наскрізної лінії на уроках української словесності". Леся Гапон, методистка ТКМЦНОІМ, висвітлила основні аспекти реалізації громадянської наскрізної лінії на уроках української словесності. Про традиції впровадження громадянського виховання вТНВК№2 розповіла Інна Іванюк, директор ТНВК№2.Суспільно-політичний контент текстів тренувальних вправ на уроках української мови продемонструвала Тамара Муляр, учитель-словесник ТНВК№2. Урок-суд за мотивами вивчення роману Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» вчителі переглянули у відеоформаті. Методичний коментар уроку зробили  Надія Лобас і Юлія Чіпак, учителі-словесники ТНВК№2. Цікавою була екскурсія в шкільний музей "Криївка", яку провела  Інна Гайдамаха, заступник директора ТНВК№2.
  16. 20 грудня 2019 року в літературно-музичному арсеналі обговорили феномен Пантелеймона Куліша. Захід, присвячений  200-річчю від дня народження митця, відбувся в Українській гімназії імені Івана Франка. Учителька-методистка ТУГ Алла Дідух підготувала літературно-музичну композицію. Із доповіддю виступила дослідниця творчості Пантелеймона Куліша  - доцент кафедри теорії і методики викладання української та світової літератури Леся Петрівна Вашків.

МОВНО-ЛІТЕРАТУРНІ КОНКУРСИ

  1. 10 жовтня 2019 року в закладах загальної середньої освіти міста проведено І (шкільний) етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу, у якому взяли участь 1643 учнів.
  2. 28 жовтня 2019 року в ТСШ№7 відбувся ІІ (міський) етап Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, у якому взяли участь 229 учнів.
  3. 08 листопада 2019 року в закладах загальної середньої освіти відбувся І(шкільний) етап XХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, у якому взяли участь 2998 учнів 3–11 класів навчальних закладів міста Тернополя.
  4. 16 листопада 2019 року в ТЗОШ№24 проведено ІІ(міський) етап XХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика», у якому взяли участь 295 учнів 3–11 класів навчальних закладів міста Тернополя.
  5. 1 грудня 2019 року в Тернопільській ЗОШ І-ІІІ ступеня №13 імені Андрія Юркевича відбувся обласний етап Х Міжнародного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.  У роботі  оргкомітету й журі конкурсу взяли участь учителі української мови й літератури міста Тернополя.
  6. 7 грудня 2019 року в ТЗОШ№16 відбувся ІІ етап олімпіади з української мови й літератури, у якому взяли участь 162 учні й учениці 7-11 класів.
  7. 15 грудня 2019 року в Тернопільській загальноосвітній школі I-III ступенів №23 відбувся обласний етап XХ Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика. У роботі  оргкомітету й журі конкурсу взяли участь учителі української мови й літератури міста Тернополя.
  8. 24 грудня 2019 року в ТКМЦНОІМ відбувся ІІ етапу ХIX Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості в номінації "Література". У конкурсі взяли участь 14 учнів і учениць із ТУГ, ТСШ№3,7,17, ТНВК ШКПЙС, ТЗОШ№13,16,19,20,26,27.

Переможці обласного етапу Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

  1. Іванюк Ілона, учениця 6 класу Тернопільська ЗОШ І-ІІІ ст.№16 імені В.Левицького - диплом ІІ ступеня
  2. Бартіш Олена, учениця 7 класу Тернопільській НВК "Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого" - диплом ІІІ ступеня.
  3. Дзюба Соломія, учениця 8 класу Тернопільська спеціалізована школа І-ІІІ ст.№29 з поглибленим вивченням іноземних мов - диплом І ступеня
  4. Сивак Валерія, учениця 9 класу Тернопільська Українська гімназія імені Івана Франка - диплом І ступеня
  5. Хмарук Світлана, учениця 11 класу Тернопільська ЗОШ І-ІІІ ст. №19 - диплом ІІ ступеня
  6. Олійник Ірина, ДНЗ "Тернопільський ЦПТО" - диплом І ступеня,
  7. Чернявська Вікторія,ТВПУ сфери послуг та туризму - диплом ІІ ступеня

Переможці обласного етапу XХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

  1. Дзюбан Анастасія, учениця 3 класу Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 29 з поглибленим вивченням іноземних мов, диплом І ступеня
  2. Ковальчук Богдан, учень 5 класу Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №19, диплом І ступеня
  3. Матвіїв Софія, учениця 4 класу Тернопільської спеціалізованої загальноосвітньої школи І ступеня повного дня з поглибленим вивченням іноземних мов, диплом І ступеня
  4. Чернявська Вікторія, учениця ДПТНЗ «Тернопільське ВПУ сфери послуг та туризму», диплом І ступеня
  5. Василишин Богдана, учениця 7 класу Тернопільської Української гімназії імені І.Франка, диплом ІІ ступеня
  6. Гач Катерина, учениця 6 класу Тернопільської Української гімназії імені І.Франка, диплом ІІ ступеня
  7. Лепявко Катерина, учениця 10 класу Тернопільської Української гімназії імені І.Франка, диплом ІІ ступеня
  8. Лукащук Василь, учень 11 класу Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 з поглибленим вивченням іноземних мов, диплом ІІ ступеня

УЧАСТЬ ГАПОН Л.О. У ВСЕУКРАЇНСЬКИХ ТА МІЖНАРОДНИХ СЕМІНАРАХ, КОНФЕРЕНЦІЯХ 

  1. Школа тренерів освітніх програм освітньої платформи "Критичне мислення", сертифікат №VІІ-3004, 28-29 вересня – 12-14 жовтня 2019 року.
  2. Міжнародна наукова конференція, м. Львів, 24-25 жовтня 2019 року. Очна участь, виступ, сертифікат.

ПУБЛІКАЦІЇ  ГАПОН Л.О.

  1. Гапон Л.О. Інтелектуально-креативний аспект проектування науково-методичного середовища в сучасних закладах освіти // Теоретичні та практичні аспекти формування освітнього простору інституційного рівня: світовий та вітчизняний вимір. Матеріали Міжнародної наукової конференції, м. Львів, 24-25 жовтня 2019 року. Львів, 2019. С.73-76.

 РЕЦЕНЗІЇ НА НАВЧАЛЬНІ ПОСІБНИКИ ДОЦЕНТА ТНПУ ІМ. В.ГНАТЮКА Н.А.ВАСИЛЬКІВСЬКОЇ

  1. «Робочий зошит з методики навчання грамоти»
  2. «Робочий зошит з методики навчання мовної теорії»
  3. «Робочий зошит з розвитку мовлення»
  4. «Робочий зошит з методики навчання літературного читання»
Опубліковано в Плани і звіти

24 грудня 2019 року в ТКМЦНОІМ відбувся ІІ етапу ХIX Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості в номінації "Література". У конкурсі взяли участь 14 учнів і учениць із ТУГ, ТСШ№3,7,17, ТНВК ШКПЙС, ТЗОШ№13,16,19,20,26,27.Протокол можна завантажити тут.

18 грудня 2019 року в ТНВК№2 відбулося заняття інтерактивної школи сучасного вчителя УМЛ  з теми "Реалізація громадянської  наскрізної лінії на уроках української словесності". Леся Гапон, методист ТКМЦНОІМ, вивсітлила основні аспекти реалізації громадянської наскрізної лінії на уроках української словесності.Про традиції впровадження громадянського виховання вТНВК№2 розповіла Інна Іванюк, директор ТНВК№2.Суспільно-політичний контент текстів тренувальних вправ на уроках української мови продемонструвала Тамара Муляр, учитель-словесник ТНВК№2. Урок-суд за мотивами вивчення роману Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» вчителі переглянули у відеоформаті. Методичний коментар уроку зробили  Надія Лобас і Юлія Чіпак, учителі-словесники ТНВК№2. Цікавою була екскурсія в шкільний музей "Криївка", яку провела  Інна Гайдамаха, заступник директора ТНВК№2.  Огляд навчально-методичної літератури для вчителів підготувала Ірина Грицишин, завідувач інформаційно-бібліографічного відділуТернопільської обласної бібліотеки для молоді.

Середа, 18 грудня 2019 20:11

Офіційні сайти

ОФІЦІЙНІ САЙТИ
http://www.nrius.org.ua/ Національний НДІ українознавства
http://ippo.org.ua Інститут післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Б.Д.Грінченка 
https://imzo.gov.ua/ Інститут модернізації змісту освіти
http://man.gov.ua/ua Мала академія наук України
http://naps.gov.ua/ Національна академія наук
http://umo.edu.ua/institutes/cippo Центральний інститут післядипломної педагогічної освіти
http://www.iod.gov.ua Інститут обдарованої дитини
http://www.ippo.kubg.edu.ua/  Інститут післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Б.Д.Грінченка (оновлена версія)
http://www.nspu.org.ua/ Національна спілка письменників України
http://mon.gov.ua/ МОН України
http://ulif.org.ua/ Український мовно-інформаційний фонд НАН України
http://testportal.gov.ua/ Український центр оцінювання якості освіти
http://ippo.kubg.edu.ua/links Усі ОІППО України
Опубліковано в Корисні покликання

Засідання акмеоклубу вчителів-словесників з теми «Розвиток лінгводидактичних умінь учителя у сфері формування медіаграмотності учнів» відбулося 17 грудня 2019 року в ТЗОШ№28. Про формування медіаграмотності й медіакопетентності педагогів у лінгводидактичному ракурсі розповіла Леся Гапон, методистка ТКМЦНОІМ. Майстер-клас із упровадження елементів інфо-медіаграмотності на уроках словесності провела Оксана Гіль, учителька української мови й літератури ТЗОШ№28, тему "Інфомедійний підхід на уроках гуманітарного циклу" висвітлила вчителька ТЗОШ№28  Юлія Недзельська.

Опубліковано в Інші методичні заходи

15 грудня 2019 року у Тернопільській загальноосвітній школі I-III ступенів №23 відбувся обласний етап XХ Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика

Вітаємо переможців!

Диплом І ступеня

  1. Дзюбан Анастасія, учениця 3 класу Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 29 з поглибленим вивченням іноземних мов
  2. Ковальчук Богдан, учень 5 класу Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №19
  3. Матвіїв Софія, учениця 4 класу Тернопільської спеціалізованої загальноосвітньої школи І ступеня повного дня з поглибленим вивченням іноземних мов
  4. Чернявська Вікторія, учениця ДПТНЗ «Тернопільське ВПУ сфери послуг та туризму»

Диплом ІІ ступеня

  1. Василишин Богдана, учениця 7 класу Тернопільської Української гімназії імені І.Франка
  2. Гач Катерина, учениця 6 класу Тернопільської Української гімназії імені І.Франка
  3. Лепявко Катерина, учениця 10 класу Тернопільської Української гімназії імені І.Франка
  4. Лукащук Василь, учень 11 класу Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 з поглибленим вивченням іноземних мов

 



Опубліковано в Петра Яцика
П'ятниця, 13 грудня 2019 08:40

Зберігаємо народні традиції

Учні  ТЗОШ№8 святкують Андріївські вечорниці.

Опубліковано в Сьогодні у школі
12 грудня 2019 року в ТЗОШ№14 проведено заняття  в інтегрованій творчій студії українських словесників  і вчителів трудового навчання. Привітала учасників студії директор школи Оксана Добровольська. Про артпедагогічні технології та їх практичне застосування  на сучасних уроках розповіла Гапон Л.О., PhD, методист ТКМЦНОІМ. Тему "Колористика як інструмент артпедагогічних технологій" висвітлила Репіленко Л.Л., методист ТКМЦНОІМ. Майстер-клас «Виготовлення іграшок із фетру» провела Кулеша О.М., учитель ТЗОШ№14.
Опубліковано в Інші методичні заходи

 Яскраво, творчо, барвисто готувалися учні й педагоги Тернопільського ліцею - Школи мистецтв імені Ігоря Герети до традиційнихї андріївських вечорниць. От і відсвяткували на славу!

Опубліковано в Сьогодні у школі

Формування патріотизму в українському суспільстві залишається першочерговим і як для держави, так і для системи освіти – відповідно національно-патріотичне виховання є важливим сектором освітнього процесу.Виклики сучасного суспільства ставлять перед системою освіти завдання виховати громадянина-патріота нової формації – ініціативну особистість продуктивно-діяльнісного типу, яка бачить перспективи своєї держави, готова відстоювати її інтереси. Завдання закладів освіти – побудувати виховну діяльність так, щоб її організація, приклади авторитетних наставників-учителів, шкільне середовище виховували дітей у дусі патріотизму, глибокого розуміння історії свого народу, національної ідентичності, самобутності. Важливим аспектом формування національно самосвідомої особистості є виховання поваги та любові до державної мови: володіння українською мовою та використання її у повсякденному спілкуванні повинно стати пріоритетним у виховній роботі з дітьми, оскільки мовне середовище має значний вплив на формування учня-громадянина, патріота України. Конституція України визначає українську мову як єдину державну мову в Україні та покладає на державу обов’язок забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» українська мова має домінувати в публічному просторі. Російська мова в Україні остаточно втрачає статус мови міжнаціонального спілкування. Ці функції новий мовний закон покладає виключно на українську мову. У Стратегії популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова – успішна держава» передбачено формування комфортного та функціонального україномовного середовища на всій території України, підвищення престижу і авторитетності української мови. Тернопільська обласна рада, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою уникнення ескалації напруги в суспільстві та недопущення розпалювання міжнаціональної ворожнечі, для захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора, ухвалила рішення від 06 листопада 2018 року № 1171 «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Тернопільської області».            Мораторій встановлено до моменту повного припинення окупації території України. Відповідно до вищезазначеного рішення рекомендуємо керівникам закладів освіти області:

  • обмежити використання російськомовного контенту на території освітнього закладу;
  • проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед учнівської молоді закладів освіти області щодо важливості і актуальності вивчення та повсякденного використання української мови в публічній та приватній сферах;
  • поглиблювати знання учнів про українську мову, її розвиток, місце серед інших мов світу;
  • працювати над удосконаленням культури мовлення, ознайомлювати громадян з мовними обов’язками та державними документами, що стосуються порушеного питання;
  • сприяти вияву українського менталітету, способу самоусвідомлення і самоідентифікації, сприйняттю української мови як коду праісторичної пам’яті;
  • плекати розвиток духовної, емоційно-естетичної, інтелектуальної сфери на основі української мови; - через мовне посередництво долучати школярів до національної історії, різних масивів національної культури і глибинної сутності життя українського народу;
  • проводити тематичні уроки, виховні години, виставки, вікторини, конкурси, круглі столи, диспути, години спілкування;
  • рекомендувати учням послуговуватися у мережі Інтернет інформаційно-довідкового контенту українською мовою;
  • активізувати співпрацю педагогічних колективів з органами учнівського самоврядування та батьківської громадськості щодо формування мовного середовища;
  • розробити тематичні проекти для реалізації у закладах освіти.

Важливим аспектом національно-патріотичного виховання учнівської молоді є повага та любов до державної мови. У молодшому шкільному віці важливо формувати здатність дитини пізнавати себе як члена сім’ї, родини, дитячого угрупування, як учня, жителя міста чи села; виховувати у неї любов до рідного дому, краю, вулиці, своєї країни, її природи, рідного слова, побуту, традицій.Ефективним є проведення бесід, тематичних виховних годин, упровадження виховних проектів: «Мова – диво калинове», «Рідний край, де ми живемо, Україною зовемо», «Я і моя родина», «Моя маленька батьківщина», «Славетні українці» тощо.У виховній роботі необхідно акцентувати увагу на відродження учнями народних традицій і звичаїв, з’ясування сутності українських обрядів, народних свят, легенд, переказів, ролі рідної мови в житті людини, народу.У 5-9 класах основна виховна мета полягає у формуванні національно свідомої, духовно багатої особистості. Тому одним із завдань виховної роботи є формування духовного світу учнів, цілісних світоглядних уявлень, руйнування стереотипу неповноцінності української мови, який упродовж попередніх поколінь з різних ідеологічних причин вкорінювали у свідомість українців. Аби учні сприймали українську мову як сучасну, європейську, багату, культурну, розвинену, треба широко й системно демонструвати повнокровність і спроможність державної мови в усіх сферах життя.

З цією метою доцільно проводити різні виховні заходи:

  • виставки: «Мова – душа народу» , «Не бійтесь заглядати у словник…»;
  • свята: «Рідна мова! Материнська, барвінкова, калинова», «Мова наша солов’їна», «Бережімо наш скарб – рідну мову», «Свято рідної мови», «Подорож у цікаву країну рідної мови», «Учи, знай поважай рідну мову», «Мова наша – серце наше»;
  • вікторини: «Як ми говоримо?», «Мовна скарбничка», «У світі цікавих слів і висловів»;
  • тематичні уроки: «Мова нас єднає», «Рідна мова», «Рідна мова – безцінна й невичерпна духовна скарбниця народу»;
  • відеоподорожі: «Виникнення та становлення державної мови», «Легенди минулих віків»;
  • конкурси читців-декламаторів поезії про мову: «Кращий знавець мови», «Слово до слова – складається мова», «Хто кращий?», «Звучи, рідна мово!».

Для учнів старшої школи рекомендується проводити заходи (підпорядковані єдиній виховній меті – шанувати, розвивати українське слово, дбати про красу і багатство української мови):

  • круглі столи, конференції, диспути;
  • КВК, брейн-ринги, квести: «Мова моя солов’їна», «Знавці рідної мови»;
  • проекти: «Мова – серце народу», «Рідне слово – о диво калинове».

Можна запропонувати учням підготувати міні-презентації про значущість своєї рідної мови. Важливо, щоб навчальний заклад став для дитини осередком становлення громадянина-патріота України, готового брати на себе відповідальність, самовіддано розбудовувати країну як суверенну, незалежну, демократичну, правову, соціальну державу, забезпечувати її національну безпеку, сприяти єдності української політичної нації та встановленню громадянського миру й злагоди в суспільстві.

Нормативні документи

  1. Конституція України
  2. Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 16 липня 2019 року
  3. Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;
  4. Розпорядження Кабінету міністрів України від 17 липня 2019 року № 596-р «Про схвалення Стратегії популяризації української мови до 2030 року «Сильна мова – успішна держава»
  5. Рішення сесії Тернопільської обласної ради від 06листопда 2018 року № 1171 «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Тернопільської області»
  6. Концепція національно-патріотичного виховання дітей та молоді, затверджена наказом МОН України від 16 червня 2015 року № 641 зі змінами, внесеними наказом МОН України від 29 липня 2019 року № 1038
  7. Стратегія національно-патріотичного виховання, затверджена Указом Президента України від 18 травня 2018 року № 286/2019
Опубліковано в На сторожі слова
Сторінка 1 із 2