K2 Content

Фільтрувати матеріали за датою: березня 2017

Інструктивно-методичні матеріали Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти»для здійснення вибору загальноосвітніми навчальними закладами електронних версій оригінал-макетів підручників для 9 класу з кожної назви підручників, що відповідає прогнозованій кількості учнів 8 класу цього загальноосвітнього навчального закладу у поточному навчальному році, та оформлення результатів вибору

Конкурсний відбір проектів підручників для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (далі – Конкурс) здійснюється з метою відбору якісного навчально-методичного забезпечення предметів інваріантної складової навчальних планів загальноосвітніх навчальних закладів із навчанням українською мовою, мовами національних меншин та загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням навчальних предметів згідно з переліком, який затверджено наказом Міністерства освіти і науки України від 19 грудня 2016 року № 1564 «Про проведення конкурсного відбору проектів підручників для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів».

Відповідно до «Положення про конкурсний відбір проектів підручників для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів», затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 10.11.2016 № 1359, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 02.12.2016 за № 1562/29692, на ІІ етапі до проведення Конкурсу долучаються загальноосвітні навчальні заклади (далі – ЗНЗ).

З 20 березня до 14 квітня 2017 року педагогічні колективи ЗНЗ ознайомлюються з електронними версіями оригінал-макетів підручників, яким за результатами І етапу Конкурсу надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України», що розміщені в Репозитарії навчальних матеріалів (далі – Репозитарій) за адресою http://repository.imzo.gov.ua, і надають пропозиції керівнику ЗНЗ для прийняття рішення щодо вибору підручників з кожної назви підручників, які пропонуються для використання в цьому навчальному закладі. Це здійснюється для того, щоб на 2017/2018 навчальний рік до кожного ЗНЗ надійшли друковані примірники саме тих підручників для 9 класу, які будуть обрані цим навчальним закладом.

Кожен ЗНЗ з 20 березня до 14 квітня 2017 року відповідно до інструктивно-методичних матеріалів для здійснення вибору ЗНЗ електронних версій оригінал-макетів підручників з кожної назви підручників, що відповідає кількості учнів 8 класу цього ЗНЗ у поточному навчальному році, та оформлення результатів вибору заповнює спеціальну форму вибору електронних версій оригінал-макетів підручників з кожної назви підручника в Репозитарії.

Інструктивно-методичні матеріали розміщені за посиланнями:

  1. Текстовий формат   http://repository.imzo.gov.ua//guide.html
  2. Відео-формат https://www.youtube.com/channel/UCBd8zcJ9g3WAugRrD1NsjuQ

Для забезпечення підручниками учнів, які навчаються у ЗНЗ з навчанням мовами національних меншин (кримськотатарська, молдовська, польська, російська, румунська, угорська), здійснюється переклад підручників на мови цих національних меншин. Перелік назв підручників, які можуть перекладатися на мови національних меншин, зазначено у додатку 2 до наказу МОН від          19 грудня 2016 року № 1564 «Про проведення конкурсного відбору проектів підручників для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів».

Зразки оформлення результатів вибору електронних версій оригінал-макетів підручників загальноосвітніми навчальними закладами на ІІ етапі Конкурсу опубліковано на веб-сайті Інститут модернізації змісту освіти (далі – ІМЗО) та в Репозитарії (додатки 1, 2).

Результати вибору оригінал-макетів підручників з кожної назви підручника, що оформлені ЗНЗ на II етапі Конкурсу в Репозитарії, оприлюднюються на офіційному веб-сайті МОН, веб-сайті ІМЗО та в Репозитарії протягом трьох робочих днів після завершення роботи конкурсних комісій на II етапі Конкурсу.

Під час оформлення результатів вибору електронних версій оригінал-макетів підручників необхідно врахувати, що в колонці «Кількість підручників» зазначається число, яке відповідає кількості учнів даного ЗНЗ у 2016/2017 навчальному році у 8 класі.

Якщо в ЗНЗ кількість 8-х класів у поточному навчальному році більше одного, то вчителі кожного навчального предмета можуть вибирати різні електронні версії оригінал-макетів підручників для кожного класу. Кількість підручників однієї назви має відповідати кількості учнів у класі.

          Проте, враховуючи досвід попередніх Конкурсів, рекомендуємо рішенням педагогічної ради навчального закладу схвалити вибір по одній електронній версії оригінал-макету підручника з кожної назви підручників для всіх 9 класів цього навчального закладу.

Окрім цього, звертаємо увагу на те, що після розгляду конкурсними комісіями результатів вибору оригінал-макетів підручників з кожної назви підручника, що оформлені ЗНЗ на II етапі Конкурсу в Репозитарії, кількість назв підручників, які увійдуть допереліку підручників для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів, що можуть друкуватися за кошти державного бюджету, може скоротитися.

План-графік проведення конкурсного відбору проектів підручників для 9 класу ЗНЗ:

З 20 березня до 14 квітня 2017 року ЗНЗ ознайомлюються з електронними версіями оригінал-макетів підручників, яким за результатами      І етапу Конкурсу надано гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України», що розміщені в Репозитарії і відповідно до інструктивно-методичних матеріалів для здійснення вибору ЗНЗ електронних версій оригінал-макетів підручників з кожної назви підручників, що відповідає кількості учнів 8 класу цього ЗНЗ у поточному навчальному році, та оформлення результатів вибору заповнюють спеціальну форму вибору електронних версій оригінал-макетів підручників з кожної назви підручника в Репозитарії.

До 18 квітня 2017 року ІМЗО узагальнює результати вибору електронних версій оригінал-макетів підручників з кожної назви підручника, оформлених загальноосвітніми навчальними закладами в Репозитарії та готує інформацію для розгляду Конкурсними комісіями Конкурсу.

18 квітня 2017 року ІМЗО передає Конкурсним комісіям Конкурсу узагальнені результати вибору електронних версій оригінал-макетів підручників з кожної назви підручника, оформлених загальноосвітніми навчальними закладами на Репозитарії, для аналізу та пропозицій щодо формування Переліку підручників, які можуть друкуватися за кошти державного бюджету у 2017 році.

18 квітня 2017 року Конкурсні комісії Конкурсу передають до ІМЗО протоколи засідань Конкурсних комісій на II етапі Конкурсу щодо формування Переліку підручників, які можуть друкуватися за кошти державного бюджету у 2017році.

До 19 квітня 2017 року ІМЗО оприлюднює на офіційному веб-сайті МОН України, веб-сайті ІМЗО та в Репозитарії протоколи Конкурсних комісій Конкурсу щодо вибору проектів з кожної назви підручника, що оформлені загальноосвітніми навчальними закладами в Репозитарії, які можуть друкуватися за рахунок коштів державного бюджету у 2017 році.

Виконуючий обов’язки директора

Інституту модернізації змісту освіти                                                В. В. Ткаченко

Опубліковано в Матеріали МОНУ
Вівторок, 28 березня 2017 12:59

Шевченківський тиждень у ТСШ№3

З 06 по 16 березня 2017 року в Тернопільській cпеціалізованій школі №3 з поглибленим вивченням іноземних мов відбулися ряд заходів, присвячених 203-річниці з дня народження Тараса Шевченка.

Цікаву інформацію про історію  написання творів можна було почерпнути з учнівських проектів «Гортаючи сторінки Кобзаря», які були розміщені у залах школи на усіх поверхах.

06 березня в усіх класах відбувся єдиний урок-конкурс виразного читання творів Т.Шевченка «Уклін тобі, Великий наш Кобзарю!», який провели   учителі української мови та літератури.

07 березня в рекреаційному залі  школи проведено  конкурс візуалізацій «Живи в мені ти, співе святий Тараса!»

09 березня, в день народження великого Кобзаря учні 5-8 класів переглянули літературно-музичну композицію «Така її доля…» (за творами Т.Шевченка). Підготували і провели її учні 9-В класу та вчитель української мови та літератури Гандзій Наталія Богданівна.

Учасники літературного  дійства переконались, що Т.Шевченко все життя схиляв голову перед українською жінкою. Біль і гнів за скалічені жіночі долі вилилися в пекучі рядки звинувачень, тривожні слова любові, гіркі сльози  співчуття. Мета заходу – донести такі твори митця до учнів, в яких він намагався розповісти про страждання жіночої душі. І дівчина-наймичка, і покритка, і вдова, і мати – це символи долі всіх українок, які вилилися в поезії Кобзаря у величний багатостраждальний образ України-матері.

9 березня учні школи  долучилися до Всеукраїнського флешмобу читання творів Тараса Шевчека біля пам’ятника Кобзарю. У їх виконанні звучала поезія  «Мені однаково».

Диктант «Учітеся, брати мої…» на уроках української мови учні 5-11 класів написали  10 березня.

У вівторок, 14 березня, в актовій залі відбулося свято шевченківської поезії в англомовному світі «Kobzar’sImmortalLines». Вшанувати пам’ять видатного художника слова та патріота України зібралися учні 7-11 класів. Зі сцени звучали англомовні переклади поезій «Мені 13 минало» («I Was Thirteen»), «Нащо мені чорні брови?» («What Use Are Coal-Black Brows To Me?»), «Така, якти, колисьлілея…» («A Lily Of As Tender Beauty»), «Дівичіїночі» («The maiden`s nights»), «Доля» («Fate»), «Огнігорять, музикаграє» («Lights Are Blazing»), «Заповіт» («My Testament»), «Розритамогила» («The Excavated Mound»). Демонструвалитворчіобдаруваннярідноїшколитанцювальніансамблі «Веснянийподих» (танець «Течевода/Water Flows») таучні 6-Акласу (танець «Мавка/Dryad»). Музичнимитворамилилисяпоезіїдуховногобатька «Зоремоявечірняя» («My Evening Star»), «Туманяром» («Mist Covers Ravine»),  «Минаютьдні, минаютьночі…» («The Days Go By…»).

Виховувати любов до скарбів поетичного слова та формувати культуру мовлення через красу й багатство рідної та іноземних мов школярам допомагали вчителіанглійської мови Грода Галина Михайлівна, Розум Надія Олегівна та Ростоцька Марія Євстахіївна.

У п’ятницю, 17 березня, в актовій залі відбулося свято присвячене пам’яті Т.Г. Шевченка. “LaparoledeChevtchenkoest éternelleetvivante”, “EslebeewigeSchewtschenkosworte”«Вічне та живе шевченківське слово»

Завершився тиждень дослідження творчого та життєвого шляху великого Генія України – Тараса Григоровича Шевченка. Велично звучали його твори французькою, німецькою та англійською мовами. Учні 7-А, 6-Б, 10-В класів разом з вчителями Сагайдак Катериною Олександрівною та Гелюх Теяною Петрівною вшанували пам’ять видатного українського поета, художника та борця за волю народу.

Кожне слово Тараса Григоровича Шевченка справджується сьогодні. Читайте його твори. Вони допоможуть осмислити минуле та зазирнути в майбутнє, відкрити для себе нове в мудрих рядках його творчості.

 

Опубліковано в Сьогодні у школі
Середа, 22 березня 2017 22:14

День поезії у ТСШ№7

21 березня — Всесвітній день поезії. Щиро вітаємо всіх з цим чудовим святом! Нехай слово, рима і мелодія наповнюють Ваші серця натхненням, добром, надією, вірою та любов'ю, а світ навколо роблять кращим. Хай живе вічна і прекрасна ПОЕЗІЯ! Сьогодні у ТСШ№7 було проведено літературно-музичну композицію "Пророчий голос Кобзаря"

Опубліковано в Сьогодні у школі
Середа, 22 березня 2017 11:08

Шевченківські дні у ТЗОШ№26

Березневі дні великого сина українського народу, генія української нації Т.Г.Шевченка цьогоріч у ТЗОШ 26 розпочалися нетрадиційно. Перепусткою у фойє школи був уривок з твору поета, або глибокі знання біографії. На фоні могутнього "Реве та стогне Дніпр широкий..." батьки, учні, вчителі розповідали вірші. Конкурс читців Шевченкової поезії в початкових класах розпочали учні ГПД 3-4х класів інсценізацією "Тополі" - вихователь Смерека Н.П. У іншій номінації змагалися батьки, дідусі, учні малюючи ілюстрації до творів генія. 
Невмируща слава пророка українського народу житиме довго у наших серцях

Опубліковано в Сьогодні у школі

З 09 по 14 березня 2017р. у ТЗОШ№14 ім.Б.Лепкого пройшов шкільний фестиваль «Шевченкове слово у віках не старіє».

Мета заходу: виховання патріотичних почуттів, любові до рідної країни, рідного слова, поваги та шани до великого Кобзаря.

Учнями школи була підготовлена літературна акція «Прочитай книгу про Тараса Шевченка і поділись враженнями».

Учні 5-10 класів підготували виставку малюнків «Т.Шевченко - сучасний погляд».

Для учнів 2-4 класів шкільні бібіліотекарі Фалендиш Л.Р. та Тернопільська М.Й., а також класовод 4-В класу Волянюк Н.І. підготували літературно-мистецьке свято «Живе під сонцем любові Шевченкова весна».

Учні 8 класів провели заочний квест «Ім’я Шевченка на карті Тернопілля».

Для учнів 5-6 класів вчитель української мови та літератури Снітовська Г.П. провела урок «Знайомство з Кобзарем».

Цікавим був  бібліотечний урок до  Дня  памяті  та  вшанування  Тараса  Григоровича  Шевченка у 1-А класі (класовод Теслюк Н.З.).

На завершення шкільного фестивалю учні 9 класів продемонстрували театральні дійства із творів Т.Шевченка.

Контактна особа: Юрин Світлана Михайлівна, 24-04-76

Опубліковано в Сьогодні у школі
Понеділок, 20 березня 2017 10:42

Всеукраїнська гра "Соняшник" у ТЗОШ№14

3 березня 2017р. у ТЗОШ№14 ім.Б.Лепкого відбулась Всеукраїнська українознавча гра "Соняшник". У грі взяли участь 17 учнів 5-9 класів під керівництвом учителя української мови й літератури Сольник Н.І..
Для них це не просто гра – це можливість ще раз перевірити свої знання з української мови і літератури.
Учні віднеслись до цього з відповідальністю, прийшовши до школи у вишиванках. Гарний настрій говорив про бажання отримати перемогу.
Тож сподіваємось на високі показники, а також на те, що наступного року кількість учасників гри "Соняшник" збільшиться.
Опубліковано в Сьогодні у школі
Понеділок, 20 березня 2017 10:40

Шевченківські дні у школі №27

Флешмоб «Віночок афоризмів Кобзаря»
Вернісаж «Шевченко не поет, а голос душі українського народу»
Літературна вітальня «Любові пам’ять незабутня…» (жінки в долі Т.Шевченка)
Квест допитливих «Дорогами Великого Кобзаря»
Пізнавальний турнір ерудитів «Щире слово Шевченка душу й серце зігріває»

Опубліковано в Сьогодні у школі
Понеділок, 20 березня 2017 10:30

ШЕВЧЕНКО - ЦЕ ТЕ, ЧИМ ЖИВУТЬ!

    «Шевченко - це набагато більше від того, що вивчають. Шевченко - це те, чим живуть!» Під таким гаслом цьогоріч пройшли Шевченківські дні у Тернопільській спеціалізованій школі № 29 з поглибленим вивченням іноземних мов.
     У рамках святкувань 203-тьої річниці від дня народження Великого Кобзаря у школі було організовано більше десятка різноманітних заходів, до проведення яких залучились учні усіх класів, вчителі, батьки.
      Розпочались святкування поетичним марафоном, під час якого члени учнівського самоврядування школи під керівництвом педагога-організатора Гуменної І.Л.ознайомлювали учнів початкової школи із багатою поетичною спадщиною українського генія. А в шкільному холі усі учні та вчителі мали можливість переглянути створений учнями фільм, у якому дев’ятикласники декламували вірші Великого Кобзаря біля пам'ятних місць, пов’язаних із Шевченком.
      9 березня відбувся конкурс читців, у якому взяли участь більше 30 учнів 1-4 класів. Всі учасники майстерно декламували поезії Тараса Григоровича, продемонструвавши неабиякі поетичні та артистичні здібності.
      По-новому відкрити для себе багатогранність Шевченка та насолодитись художньою довершеністю його поетичного слова змогли учасники та гості літературної кав’ярні «Кава з Шевченком», організованої 10 березня вчителем української мови та літератури Злепко Г.М.  У шкільному кафе при свічках, в романтичній обстановці старшокласники читали поезії Тараса Шевченка, інсценізували уривки із його творів та виконували пісні на слова Кобзаря.
      У понеділок, 13 березня, в актовій залі школи учнів, батьків та вчителів зібрав ще один цікавий захід – театралізоване дійство «Мені тринадцятий минало». Учні 5 та 6 класів відтворили на сцені радісні та сумні сторінки дитинства Тараса Шевченка.
       Відзначення Шевченківських днів збагатило учнів знаннями про життя і творчість Кобзар та показало актуальність його поетичного слова для сучасних поколінь.
     
Опубліковано в Сьогодні у школі

        

      Із свіжим березневим вітром, з подихом весни приходить до нас, українців, велике свято -  день народження Т. Г. Шевченка, великого сина України, поета - генія.Тарас Шевченко - пильний вартовий, що стоїть на сторожі нашого слова і десятиріччями нагадує  „чиїх батьків діти” ми є. Осмислення життя і творчості Кобзаря давно стало доброю традицією Тернопільського технічного ліцею. А тому  з 09 березня по 16 березня 2017 року проходили Шевченківські дні, щоб не просто вшанувати пам’ять, а всім серцем відчути його невмируще слово. У навчальному закладі проведені різноманітні заходи з метою поглиблення особистих знань учнів та вияву поваги і любові до Кобзаревого слова. Розпочався тиждень з конкурсу читців поезії Тараса Шевченка «Ти в моєму серці, Україно, думою Шевченка гомониш». Варто відзначити, що ліцеїсти не тільки проявили свою майстерність у читанні поезій, а також на конкурсі продемонстрували вокальні здібності, заспівавши поезії Кобзаря. Вчителі української мови та літератури разом із бібліотекарем репрезентували увазі учнів тематичну виставку «Стежками Кобзаря», а 11 березня під керівництвом вчителя української мови і літератури Кунцьо Надії Степанівни  проходив флеш – моб, під час якого вчителі ліцею читали поезії Шевченка з власного «Кобзаря». Побачивши учителів на сходах закладу  з «Кобзарем», учні із захопленням слухали прочитані поезії Великого поета.

         А на завершення тематичного тижня у актовій залі ліцею було проведено свято – літературно-музична композиція «Свіча, запалена від серця», яку підготувала вчитель української мови та літератури Колісник Ірина Володимирівна. Під час заходу учні 8-11 класів мали можливість ще раз пройти стежками життя Тараса Шевченка, прислухатись до його живого слова. Шевченко – це Україна. Україна – це Шевченко. Важко сказати, коли нам більше був потрібний Тарас:у часі минулому, коли в мороці пробивали українці стежку правди, чи тепер, коли відроджується так нелегко наша Україна. Тому доречно було згадано про Небесну Сотню, а на завершення композиції ліцеїсти запалили крихітні  свічечки від символічної Шевченкової, полум’я яких горітиме ясніше, а темряви довкола буде менше. Не даймо ж йому погаснути. Наш народ не забуде Шевченка, бо його слово лунає по всій землі. Бо світ постав зі слова, і Україна повстала зі слова, і слово то було Шевченкове.

       Приємно відмітити, що учні усіх класів активно долучилися до відзначення Шевченківських днів. На загальноліцейній лінійці 20 березня 2017 року при підведенні підсумків тематичного тижня будуть відзначені  дипломами ліцеїсти, які брали найактивнішу участь у заходах Шевченківських днів та переможців поетичного конкурсу.

      Залучаймо учнівську молодь до глибин Шевченківської мудрості!Знайомлячись з творчою спадщиною Великого сина України, ми вчимося любити рідну землю такою ж великою любов’ю, як Він.

 

Опубліковано в Сьогодні у школі
Сторінка 1 із 2