Фільтрувати матеріали за датою: травня 2020

Група ЗПМ 28_3, до складу якої входили креативні, активні, творчі педагогічні працівники закладів дошкільної освіти, завершила онлайн-навчання з курсу "Мовна комунікація в педагогічній діяльності". Під час навчальних занять, які відбувалися на платформі MyOwnConference, педагоги вивчали закони спілкування, особливості інтернет-спілкування, ознайомилися зі змінами в новій редакції Українського правопису, вчилися дотримуватися орфоепічних, орфографічних, лексичних, лексико-фразеологічних, морфологічних та синтаксичних норм у професійному спілкуванні. На імейли слухачів надіслано добірку фахових матеріалів. 

Опубліковано в ФІДБЕК

"Зміна освітнього середовища –  це зміна ставлення до дитини: повага, увага до неї та прагнення знайти оптимальний спосіб для її ефективного навчання," - йдеться в засадничих документах МОНУ. Саме це на платформі  MyOwnConference обговорювали вчителі української мови й літератури - учасники вебінару "Створення нового освітнього середовища  в умовах очного та дистанційного навчання" 22 травня 2020 року. Спікер - Л.О.Гапон, PhD, методист ТКМЦНОІМ. Особливу увагу учасники заходу приділили  методичним аспектам створення сприятливого середовища засобами педагогіки партнерства, особливостям ефективного педагогічного спілкування. Жваве зцікавлення викликали "Пазли очного та дистанційного уроку", запропоновані методистом для практичного використання. З презентацією можна ознайомитися, завантаживши прикріплення.

 

Відповідно до листа МОН №1/9-213 від 16.04.2020 року «Щодо проведення підсумкового оцінювання та організованого завершення 2019-2020 навчального року», підсумкове оцінювання в умовах дистанційного навчання може здійснюватись в синхронному (в режимі реального часу) або асинхронному режимі. Кожен з цих варіантів має свої переваги та недоліки (як і дистанційне навчання): в синхронному режимі в усіх учнів має бути хороший зв’язок, обладнання, а платформа, яку обрав вчитель – не давати збоїв. В асинхронному режимі є ризик списування учнів та можливі проблеми з їх контролем, проте він є більш гнучким та комфортним для учнів. Для зменшення ризиків проведення підсумкового оцінювання в асинхронному режимі варто налаштувати опцію проходження тесту один раз та обмежити час на виконання завдання, встановити термін для здачі тесту (контрольної роботи).

Варіанти проведення підсумкового оцінювання в синхронному режимі

  • Виконання тестів та завдань на платформах, які обрав вчитель для організації дистанційного навчання (Google Classroom, Moodle тощо).
  • Виконання письмових робіт з використанням платформ відеозв’язку (Skype, Zoom тощо).
  • Індивідуальні або групові усні форми контролю з використанням платформ відеозв’язку (Skype, Zoom, Viber тощо).
  • Онлайн-семінари та онлайн-форуми з використанням платформ відеозв’язку (Skype, Zoom тощо), у закритих групах Facebook тощо.
  • Інші варіанти, які запропонує вчитель.

Варіанти проведення підсумкового оцінювання в асинхронному режимі

  • Виконання тестів та завдань на платформах, які обрав вчитель для організації дистанційного навчання (Google Classroom, Moodle тощо).
  • Виконання письмових робіт у текстових редакторах (MS Word, Google Документи тощо) або зошитах та надсилати вчителю файли з виконаним завданням електронною поштою, в один із месенджерів (Viber, WhatsApp тощо).
  • Написання диктантів з використанням аудіо або відеозаписів, створених та надісланих вчителем;
  • Знімання на відео усних відповідей та надсилання файлів вчителю засобами електронного зв’язку.
  • Інші варіанти, які запропонує вчитель.

Результати оцінювання навчальних досягнень учнів рекомендується повідомляти учням в один із способів

  • Фіксувати в електронному щоденнику (за наявності).
  • Надсилати особисто електронною поштою чи в месенджері, СМС-повідомленнями тощо.

Напередодні підсумкового оцінювання рекомендується надіслати учням графік проведення всіх видів оцінювання, у якому мають бути зазначені

  • Форма та вид оцінювання з кожного навчального предмета.
  • Необхідні для цього ресурси.
  • Дата та тривалість проведення оцінювання (для синхронного режиму).
  • Дата та час розміщення завдань, кінцевий термін та спосіб їх подання (для асинхронного режиму).

 

Опубліковано в Методичні рекомендації

19.05.2020 на платформі MyOwnConference організовано роботу в підлокації «Учителі української мови й літератури» (Гапон Л.О., PhD, методист ТКМЦНОІМ). У процесі роботи розглянуто проблему оцінювання рівня сформованості компетентностей на уроках української словесності. Вказано, що оцінювання компетентностей має вимірювати як когнітивні (знання, уміння), так і некогнітивні елементи   (досвід діяльності, ціннісне ставлення) компетентності. Зазначено, що діяльнісну складову компетентностей (досвід діяльності, ціннісне ставлення) неможливо оцінити інструментарієм, орієнтованим на відтворення знань. Тож значну увагу приділено вивченню практичного інструментарію комплексного оцінювання рівнів сформованості компетентностей на уроках української мови й літератури. Запропоновано, зокрема, використовувати продуктивні завдання на основі тексту, компетентнісно зорієнтовані завдання та комплексні компетентнісно зорієнтовані задачі. Надано методичні рекомендації щодо створення критеріальних моделей оцінювання рівнів сформованості компетентностей у системі формувального оцінювання.

З презентацією та методичними матеріалами можна ознайомитися, завантаживши прикріплення.

Опубліковано в Трансфер-містечко

 Про інтерпретацію літературного твору на уроках позакласного читання та на уроках літератури рідного краю говорили олайн. Група ФФМ_15 успішно закінчила курсову підготовку на платформі MyOwnConference.

 
 
 
 
 
Опубліковано в ФІДБЕК

ВІТАЄМО ПЕРЕМОЖНИЦЬ УСЕУКРАЇНСЬКОГО ЕТАПУ Х МІЖНАРОДНОГО МОВНО-ЛІТЕРАТУРНОГО КОНКУРСУ УЧНІВСЬКОЇ ТА СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ТА ЇХНІХ НАСТАВНИЦЬ!

ДИПЛОМОМ ІІ СТУПЕНЯ НАГОРОДЖЕНО:

  • ученицю 6 класу ТЗОШ№16 Іванюк Ілону (учитель - САВІНЦЕВА ЛЮДМИЛА МИКОЛАЇВНА),
  • студентку Тернопільськго ВПУ сфери послуг та туризму ЧЕРНЯВСЬКУ ВІКТОРІЮ.

ДИПЛОМОМ ІІІ СТУПЕНЯ НАГОРОДЖЕНО:

  • ученицю 7 класу ТНВК "Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого" ОЛЕНУ БАРТІШ (учитель - ЛЕСЯ ІВАНІВНА ДАЦЕНКО),
  • ученицю 9 класу  Української гімназії імені Івана Франка ВАЛЕРІЮ СИВАК (учителі: МАРІЯ АНТОНІВНА НОВА, ГАЛИНА МИХАЙЛІВНА БАЛАБАН).

Наказ МОН від 13.05.2020 № 622 “Про нагородження переможців Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка”

Опубліковано в Тараса Шевченка

14 жовтня 2020 року вчителі української мови й літератури працювали над темою  "Формування читацької грамотності в  умовах дистанційного навчання". Заняття відбулося на платформі MyOwnConference. Серед актуальних питань для обговорення: читацька грамотність як ключова  компетентність;. технології міжнародного оцінювання якості освіти PISA; цифрові методи організації читацької діяльності.Розглянули можливість створення й використання в інтернет-мережі коплесних компетентнісних завдань з української мови й літератури.Опрацювали методики візуалізації Ж.Клименко, вправиО.Горошкіної в LearningApps, творчі завдання зі збірника "Компетентності літератури" Д.Дроздовського, метод "Розповідь  з використанням ІКТ" О.Ніколенко.Презентацію можна переглянути, завантаживши прикріплення.

 Додатково:

Вправи з української мови

https://padlet.com/larusabilavska/ad7vgrd25m0a?fbclid=IwAR24Z2_-L8S8oRBDjc00SQuEzmgwS-KxfaAQFm0JRafGdL5P-8bpe4MhqhI

Тест : чи правильно Ви говорите?

https://mamabook.com.ua/onlinetest/test-chi-pravilno-vi-govorite-ukrainskoyu/

Тест ЗНО: упізнайте видатних діячів культури, освіти, політики по фото й підказках

https://mamabook.com.ua/onlinetest/test-zno-upiznayte-vidatnih-diyachiv-kulturi-osviti-nauki-po-foto-y-pidkazkah/

Тест: упізнайте вірші Тараса Шевченка за цитатою

https://mamabook.com.ua/onlinetest/test-upiznayte-virshi-tarasa-shevchenka-za-citatoyu/

Тест: чи знаєш ти це про Шевченка

https://www.bbc.com/ukrainian/features-51771914

ОРГАНІЗАЦІЯ  НАВЧАННЯ

1. Дистанційне навчання школярів української мови й літератури повинно відбуватися відповідно до календарно-тематичних планів на ІІ семестр 2019/2020 н.р. 

2. Основні форми уроків під час карантину:

  • телеуроки,
  • відеоуроки,
  • дистанційні уроки.

3. Онлайн-уроки для учнів середньої ланки варто планувати після 12.00 (у дітей є шанс подивитися телеуроки).

4. Дистанційний урок онлайн (наприклад, конференція Zoom) триває не більше 30хв. Час варто розподілити так: 10 хвилин повторення вивченої теми або виклад нової теми + 20 хвилин виконання завдань. Варто суттєво зменшити кількість вправ (1-2), підготувати гугл-форму для опитування (будуть поточні оцінки). На день учень витримає не більше трьох дистанційних уроків (додайте до них ще три телеуроки – і робочий день учня вдався!).

5. Відеоурок офлайн триває не більше 10 хв. Це – відеопояснення нового матріалу, яке учитель відзняв і відправив на е-пошту учнів, виклав у закритій групі, е-класі тощо. Ці відео варто зберегти, згодом його можна буде викласти (за бажанням учителя) на ютуб-каналі, у блозі тощо.

6. Оприлюднюйте завдання з відповідної теми з української мови та літератури для самостійної роботи учнів на сайті закладу освіти (можна й у вайбергрупі для батьків).

7. Організовуйте щоденне навчальне спілкування з учнями через Skype, Viber, Zoom тощо.

8. Розміщуйте в мережі Інтернет (Google Диск) мультимедійні матеріали (презентації, відеоролики тощо), які допоможуть учневі у вивченні зазначеної вчителем теми.

9.Давайте учням перелік інтернет-джерел, які сприятимуть засвоєнню програмового матеріалу.

10. Активно використовуйте сервіси Gооgle: https://www.google.com.ua.

11. Розробляйте цікаві дидактичні матеріали можна на платформах: http://learningapps.orghttp://open-3d-viewer.googlecode.com/svn/trunk/web/index.htmlhttp://puzzlecup.com/crossword-ru/; онлайн-презентації : http://prezi.com; ребуси: http://rebus.com/index.php;схеми: www.mindmeister.com.

11. Зберігайте списки учасників онлайн-уроків. Навіть коли це «спільний дзвінок» у вайбері. Не карайте тих, хто не долучився, краще розробіть заохочувальну бонусну систему для активних учасників.

12. Ведіть «перспективний щоденник». Це допоможе у вересні реалізувати коригувальне навчання. Зраззок:

Клас Тема І лінія (потрібноповноцінний урок/уроки) ІІ лінія (достатньо групової консультації/консультацій) ІІІ лінія (індивідуальна консультація, вказати прізвища дітей, які потребують консультації)
6-Б Числівник Відмінювання числівників Узгодження числівників з іменниками (Бойчук, Федорчук, Семчук, Палійчук, Осініна, Мариновська)

Правопис числівників (Іваненко, Петренко - вивчення)

Узгодження числівників з іменниками (Сидоренко, Вільниченко – закріплення, попередження помилок)

Складні випадки узгодження чмслівників з іменниками (Панасенко – підготовка до олімпіади)

13. Готуйте завдання для вхідного діагностичного оцінювання.

14. Обов’язково давайте зворотний зв’язок

15. Інформацію про проведені заняття надають лише директору школи: це може бути запис у журналі; онлайн-ресурс, у якому працює вчитель (перегляд уроків).

16. Ведіть щоденник успіхів і нового досвіду (блог, записник, нотатник, гугл-папку тощо).

17. Діліться позитивними враженнями й досвідом!

МЕТОДИКИ, ТЕХНІКИ, ПРИЙОМИ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ

  • Технологія  «вебінар». За допомогою інтернет-технологій вебінар зберіг головну ознаку уроку – інтерактивність, яка забезпечує моделювання функцій доповідача, слухача, що працюватимуть інтерактивно, комунікуючи  за сценарієм проведення такого уроку. Саме тому під час дистанційного навчання термін «урок» дорівнює терміну «вебінар».
  • Метод часового навчання. Цей метод враховує особливості роботи мозку, щоб допомогти швидко засвоїти теоретичний матеріал. Його розробив нейрознавець Р. Дуглас Філдс на основі дослідження того, як функціюють спогади.  Ідея полягає у послідовному вивченні невеликої кількості теоретичного матеріалу, чергуючи з новий матеріалом, що абсолютно не стосується теорії. Основними, на думку дослідника, є чіткі часові межі, встановлені на інформаційні блоки, із елементів яких побудований урок. Навчальний матеріал поділяється на основний (теоретичний) та допоміжний (розважальний, творчий тощо). Кожен теоретичний блок чергується з допоміжним. У такий спосіб можна оптимізувати природний процес кодування пам'яті в мозку.
  • Метод «Знайди слова»: під час вебінару учитель демонструє на екрані таблицю зі словами, завдання учнів –  розгадати головоломку та записати слова, які вони знайшли. Це завдання допоможе учням запам’ятати написання складних слів. Таблиці зі словами можна зробити на сайті https://childdevelop.com.ua/. Рекомендований час на виконання завдання – 10 хвилин, після закінчення вправи варто дати учням можливість пояснити, чому саме так записані слова. 
  • Метод навчання ведення блогу. Цей метод  може бути реалізований за допомогою програми Edmodo. Edmodo – це  освітня технологічна платформа, що пропонує комунікацію, співпрацю та можливість тренерської роботи для загальноосвітніх шкіл, коледжів і викладачів. Мережа Edmodo дає вчителям змогу ділитися вмістом, створювати тести, вікторини та опитування, керувати спілкуванням з учнями, колегами та батьками. Система орієнтована на вчителя: учні та їх батьки можуть приєднатися до Edmodo тільки після запрошення.
  • Метод інтерактивних вправ. Це метод варіативних вправ, які за завданням схожі до традиційних, та спосіб їх виконання – інший. Наприклад, умова традиційної варіативної вправи: «Запишіть прикметники у дві колонки відповідно до способу їх написання: окремо чи з дефісом», – та умова інтерактивної варіативної вправи: «Перетягніть мишкою прикметники в колонку з правильним _ написанням». Використати чи створити інтерактивну вправу можливо за допомогою інтернет-сайтів. Ми наведемо приклад  використання методу інтерактивних вправ за допомогою learningapps.org для засвоєння теми «Написання прислівників» у 7 класі. 
  • Крок 1. Учитель відкриває сайт, розділ «Українська».
  • Крок 2. Учитель обирає вправу «Написання складних прислівників».
  • Крок 3. Учитель копіює веб-покликання на вправу.
  • Крок 4. Під час вебінару вчитель надсилає учням веб- покликання.
  • Крок 5. Учні відкривають вправу, читають завдання: «Перетягніть мишкою прикметники в колонку з правильним _ написанням».
  • Крок 6. Учні виконують вправу. Розподіляють прислівники: «в/ногу» –  окремо, «ледве/ледве» – із дефісом.
  • Крок 7. Учні зачитують, як виконали вправу.
  • Крок 8. Учні клікають мишкою на _ «Закінчити», і алгоритм програми перевіряє правильність відповідей.
  • Крок 9. Учні надсилають знімок екрана вчителю для оцінювання.

МОДЕЛЬ ДИСТАНЦІЙНОГО УРОКУ

  • Мотиваційний блок. Мотивація – необхідна складова дистанційного навчання, яка повинна підтримуватися впродовж усього процесу навчання. Велике значення має конкретна мета, яка ставиться перед учнями. Мотивація швидко знижується, якщо рівень поставлених завдань не відповідає підготовці учня.
  • Інструктивний блок (інструкції і методичні рекомендації).
  • Інформаційний блок (система інформаційного наповнення).
  • Контрольний блок (система тестування і контролю).
  • Комунікативний і консультативний блок (система інтерактивної взаємодії учасників дистанційного уроку з учителем і між собою).

ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ Й ЛІТЕРАТУРИ

Опубліковано в Методичні рекомендації

11 травня 2020 року відбувся вебінар для вчителів української мови й літератури з теми "Оцінювання учнів (поточне і формувальне, підсумкове; у синхронному й асинхронному режимах)
в умовах дистанційного навчання". Спікер - Гапон Л.О.

На вебінарі було висвітлено такі питання:

1. Про закінчення 2019-2020 н.р.
2. Про види оцінювання навчальних досягнень.
3. Про формувальне і підсумкове оцінювання.
4. Про формувальне і поточне оцінювання.
5. Про підсумкове оцінювання в синхронному та асинхронному режимах.

Методичні рекомендації викладено в презентації, з матеріалами якої можна ознайомитися, завантаживши прикріпення.

Сторінка 1 із 2