Фільтрувати матеріали за датою: листопада 2017

 9 листопада в День української писемності та мови в місті відбувся І (шкільний) етап XVIІI Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика. 

25 листопада 2017 року в ТНВК «Школа-економічний ліцей №9» ім. І. Блажкевич відбувся   ІІ (міський) етап XVIІI Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика».

Положення

Опубліковано в Петра Яцика
Вівторок, 21 листопада 2017 18:12

Високе небо Богдана Лепкого

Під гаслом "ВИСОКЕ НЕБО БОГДАНА ЛЕПКОГО" 21 листопада 2017 року в Тернопільській дитячій бібліотеці №2 відбувся семінар-супутник для вчителів УМЛ, присвячений 145 річниці від дня народження митця. Про вивчення творчості Богдана Лепкого в контексті сучасноїлітературної освіти розповіла методист ТКМЦНОІМ Гапон Леся Олексіївна. Актуальні аспекти просвітницької діяльності ТДБ№2 висвітлила завідувач закладу Компанієць Галина Василівна. Презентацію артбуку “Богдан Лепкий - велет українського духу"провела  бібліотекар ТДБ №2 Лехіцька Оксана Миколаївна. Нові монографічні дослідження про Богдана Лепкого репрезентувала кандидат історичних наук, доцент кафедри документознавства,інформаційної діяльності та українознавства ТНЕУ, лауреат Всеукраїнської премії імені Богдана Лепкого Надія Білик. Літературно-музичну композицію за мотивами ліричних творів Богдана Лепкого подарували учасникам семінару учні ТЗОШ№14  (учитель ТЗОШ№14 Яськів Галина Дмитрівна).

Опубліковано в Інші методичні заходи

Вітаємо переможців ІІІ (обласного) етапу VIII Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка:

Сліпченко  Дарину Миколаївну, ученицю 8 класу Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №3 з поглибленим вивченням іноземних мов (учитель Філь К.Д.)

Турчин Софію Андріївну, ученицю 9 класу Тернопільської Української гімназії імені Івана Франка (учителі: Балабан Г.М., Зуляк  Г.Я.)

Мацко Анастасію Олександрівну, ученицю 5 класу Тернопільської загальноосвітньої школи   І-ІІІ ступенів  № 11 (учителі: Кавецька С.П., Марчук О. М.)

Опубліковано в Тараса Шевченка

На виконання Указу Президента України від 22.03.2002 р. № 284 «Про Всеукраїнський конкурс учнівської творчості», відповідно до Положення про Всеукраїнський конкурс учнівської творчості (далі – Положення), затвердженого спільним наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури і мистецтв України, Державного комітету України у справах сім’ї та молоді від 29.08.2003 р. № 585/529/875, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.09.2003 р. за № 779/8100, листа  Міністерства освіти і науки України від 03.11.2017 р. №1/9-588, наказу управління освіти і науки Тернопільської облдержадміністрації від 08.11.2016р. № 317, з метою державної    підтримки талановитої   молоді   та   творчої  праці  вчителів,  викладачів в м.Тернополі у 2016/2017 навчальному році буде проведено Всеукраїнський конкурс учнівської творчості, що проходить під гаслом «Об’єднаймося ж, брати мої!» (далі - Конкурс) у номінаціях «Література», «Історія України і державотворення». До розгляду у конкурсі приймаються роботи на тему: «Ніхто нам не збудує держави, коли ми її самі не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути» (В’ячеслав Липинський),   в такі терміни:

І етап – протягом листопада-грудня 2017 року - у загальноосвітніх навчальних закладах, за результатами якого визначити по одному переможцю в кожній номінації;

ІІ етап – протягом грудня 2017 року - за результатами якого визначити по три переможці в кожній номінації.

Для участі в конкурсі слід подати оргкомітету ІІ етапу Конкурсу до 20.12.2017 р. по одній роботі у кожній номінації (у друкованому та електронному варіантах), оформлені згідно з відповідними вимогами (додаток 3) у Тернопільський комунальний методичний центр науково-освітніх інновацій та моніторингу слід надіслати до 10.01.2018 р. по три роботи переможців Конкурсу в номінаціях «Література» та «Історія України і державотворення» оргкомітету ІІІ етапу Конкурсу.

Оргкомітет конкурсу

Сум Ірина Михайлівна заступник начальника-начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти управління освіти і науки, голова оргкомітету
Вівчар Андрій Дмитрович методист ТКМЦНОІМ
Гапон Леся Олексіївна методист ТКМЦНОІМ

Журі конкурсу

Члени журі

у номінації «Література»

Пошпур Марія Михайлівна учитель української мови й літератури  ТСШ№7, голова журі
Волинець Галина Георгіївна

учитель української мови й літератури ТЗОШ№28

Мельничук Надія Никонівна

учитель української мови й літератури ТЗОШ№28

у номінації «Історія України і державотворення»

Данилюк Ганна Дмитрівна учитель історії ТНВК «ТЗОШ І-ІІІ ст.-медичний ліцей № 15» , голова журі
Петкова Оксана Степанівна учитель історії і правознавства ТЗОШ №  4
Бачинська Ірина Казимирівна учитель історії  ТЗОШ № 8

Вимоги  до оформлення робіт

Творчі роботи з літератури за вибором автора можуть бути різноманітними за жанром.

Конкурсні роботи з історії мають бути присвячені українським історичним, державним, політичним діячам, відомим особистостям рідного

краю,  які своєю багатогранною діяльністю вплинули на розвиток і становлення української держави у різні часи її творення, а також  здійснили  вагомий внесок у розвиток державної культури, мистецтва, освіти, науки, літератури тощо. Конкурсні роботи з історії повинні носити дослідницький характер із обов’язковим залученням оригінальних джерел (джерела усної історії, архівні матеріали, матеріали періодики, мемуари, щоденники, кіно-фотодокументи тощо) та складатися зі вступу, у якому автор обґрунтовує мету свого дослідження; основної частини, у якій розділи повинні мати назву та обов’язкове логічне завершення структурних компонентів основної частини; висновку; списку використаних джерел і літератури в алфавітному порядку.

До усіх творчих робіт з історії обов’язково додаються тези-анотації (короткий зміст роботи) обсягом до 2 сторінок. Конкурсна робота може бути виконана одним або кількома авторами. Наставниками юних дослідників можуть бути вчителі,  викладачі, керівники гуртків тощо.

Текст творчої роботи з історії та літератури роздруковується на папері формату А4, шрифт Times New Roman, кегль 14, інтервал полуторний. Обсяг 15-25 сторінок. Поля: ліве – 30 мм, нижнє і верхнє – по 20 мм, праве – 10 мм.

Поетичні доробки учнів подаються у довільній формі.

          Наголошуємо, що разом з роботами конкурсантів необхідно надіслати супровідні документи, у яких вказати прізвище, ім'я та по батькові учасника, клас, назву навчального закладу (як вказано у Свідоцтві про державну реєстрацію юридичної особи), а також прізвище, ім'я, по батькові наставника, місце його роботи.

       У святковий день 9 листопада ТЗОШ №4 вчителі та учні приєдналися  до акції  «Вдягни вишиванку».

        Розпочався День української мови та писемності  радіовікториною  «Я люблю рідну мову». Протягом 20 хвилин учні 5-11 класів відповідали на цікаві питання мовної вікторини. Цього ж дня відбувся перший етап Міжнародного конкурсу ім. П. Яцика.  Перед виконанням завдань учні переглянули презентацію про мецената  Петра Яцика .

       О 12 год. 30 хв. школярі старших класів,  учителі приєдналися до Всеукраїнського радіодиктанту  національної єдності.  Адже так цікаво переконатися, що  кожен –   грамотний носій української мови.

Опубліковано в Сьогодні у школі
Четвер, 16 листопада 2017 09:55

День української писемності в ТЗОШ№8

У Тернопільській ЗОШ l - lll ступенів №8 до Дня української писемності проведено такі заходи:
- презентацію методичного посібника" Літературне Тернопілля";
- виставку стіннівок про мову;
- l етап ХVlll Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.
Учні школи взяли участь у міському конкурсі з української мови імені Іванни Блажкевич.

Опубліковано в Сьогодні у школі
Вівторок, 14 листопада 2017 14:40

Тиждень української мови в ТЗОШ №19

Оскільки в центрі сучасної компетентнісної освіти перебуває особистість учня, тому результат навчання є метою роботи кожного вчителя. Цьому, безперечно, сприяють заходи, приурочені Дню української писемності та мови, які проводились у рамках Тижня української мови в ТЗОШ №19 з метою пропагування грамотності, підтримки та розвитку державної мови як духовного потенціалу нації, виховання високої мовної культури.

У конкурсі з української мови ім.Іванни Блажкевич у ТНВК №9 взяли участь 7 дев”ятикласників. Рудяк Софія, учениця 9 класу, здобула ІІІ місце.

30 одинадцятикласників та 15 учителів ТЗОШ №19 долучилися до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.

У І етапі Міжнародного конкурсу з української мови ім. П.Яцика взяло участь 86 школярів, з них – 14 п’ятикласників, 14 шестикласників, 15 семикласників , 16 восьмикласників, 12 дев’ятикласників, 7 десятикласників і 8 одинадцятикласників. Перемогу здобули: Гавришко Анна (5Б кл., учитель Ковальчук Л.В.), Журак Антоніна (6Г кл., учитель Дудяк О.Я.), Боляк Ангеліна (7 А кл., учитель Федорович Г.О.), Безубко Діана (8Бкл., учитель Ковальчук Л.В.), Бас Тетяна (9А кл., учитель Федорович Г.О.), Волков Антон (10Б кл., учитель Бутрин Г.В.), Мартинюк Анастасія(11А кл., учитель Бойко О.С.).

У рамках Тижня мови відбувся конкурс декламаторів поезій про мову з метою виявлення художньо обдарованих дітей. У заході взяло участь 34 читців. Студія ‘’ Гранослов’’ відкрила захід сценічної замальовкою. Художнім смаком та високою майстерністю відзначені виступи Мартинюк Анастасії, Рамазанової Аміни, Кузів Олени, Чопик Ірини, Пашинської Катерини, Гусак Вероніки, Грицишин Софії, Яреми Анастасії.

ч

Опубліковано в Сьогодні у школі

9 листопада учні гімназії «Гармонія» та студенти Галицького коледжу імені В’ячеслава Чорновола урочисто відзначили День української писемності та мови. Барвисто прикрашені корпуси, розмаїття вишиванок та піднесений настрій серед дорослих і дітей – усе це стало чудовими атрибутами святкування.  Впродовж дня (під час перерв) лунала українська музика. Студенти коледжу влаштували для гімназистів мовний квест, який пройшов в атмосфері зосередженості  та бажанні проявити себе якнайкраще. О 12.30 лекційна зала навчальних корпусів №1 та №3 ледве вмістила усіх бажаючих (132 особи) приєднатися до написання XVІІ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності. Вік тих, хто вирішив перевірити рівень власної мовної грамотності коливався в діапазоні від одинадцяти до шістдесяти років.

Опубліковано в Сьогодні у школі
Сторінка 1 із 5