Фільтрувати матеріали за датою: серпня 2017
10 СПОСОБІВ ПРОВЕДЕННЯ ОПИТУВАННЯ НА УРОКАХ

2. Все навпаки. Інтелектуальний ігровий прийом, що дозволяє провести опитування в цікавій формі. Суть в тому, що вчитель називає слова, а учні повинні назвати слово, протилежне за значенням. Цей прийом давно відомий учителям російської мови, які практикують його при вивченні антонімів.
Але прийом можна урізноманітнити, зашифрувавши цілу фразу. Можна використовувати не тільки антоніми, а слова з того ж логічного ряду. Розгадавши фразу, учні отримають відповідь на поставлене питання.
Наприклад, питання: Назвіть твори Івана Франка.
Фрази “Тому що ти ніколи не приходиш”, “Стрий плаче”, “Заслужене горе” і т.д.

3. Вірно-невірно. Суть опитування полягає в тому, що із запропонованих учителем виразів учні вибирають лише правильні. Дуже ефективний прийом при перевірці домашнього завдання або при повторенні пройденого матеріалу.

4. Експрес-тестування. Питання тестів з варіантами відповідей виводяться на екрані (або зачитуються вчителем усно). Учні на окремих листочках вирішують тести. Питань не варто вибирати багато. Для експрес-тесту достатньо 5-6 питань по темі. В кінці можна вивести на екран варіанти правильних відповідей, – учні самостійно перевіряють свої роботи, або використовують прийом взаємоперевірки.
Цей прийом часто використовується на ввідному етапі або при перевірці домашнього завдання. Так само можна швидко перевірити знання базових понять з пройденої теми.

5. Тисяча прикладів. Прийом використовується для перевірки практичних навичок. Це форма усного фронтального опитування, яка дозволяє за короткий час оцінити, наскільки вірно учні можуть пов’язувати вивчену теорію з практикою.
Суть прийому: дається поняття, визначення, дата, назва. Учні повинні навести приклади, що розкривають сенс.
Наприклад, на уроці хімії ставиться питання “Застосування заліза”. Учні не просто відповідають “у виробництві”, а наводять конкретні приклади.

6. Полагодь ланцюжок. На екран виводяться речення. Завдання учнів: скласти логічний ланцюжок. Пропозиції можна замінити картинками.
Наприклад, на уроці біології потрібно відновити цикл зростання дерева з насіння. Таке опитування дозволяє не тільки перевірити знання основних понять, але і вміння складати логічно послідовні цикли.

7. Буквенний диктант. Один з варіантів комбінованого опитування. Учитель зачитує питання, учні записують лише перші літери відповідей. З цих букв потім складається відповідь на головне, ключове питання.

8. Тренувальна контрольна робота. Робота проводиться як звичайна контрольна, але оцінки за неї йдуть в журнал лише за бажанням учня. Завдання для такої контрольної потрібно вибирати такі, які будуть максимально схожими на завдання в основній контрольній. Це дозволяє не тільки перевірити знання учнів, а й виявити прогалини.

9. Релейна контрольна робота – ще один варіант письмового опитування. Завдання для неї підбираються з вже пройденого матеріалу, ті, що діти вже виконували. Найчастіше беруться з підручника, з пройдених і виконаних вправ. Мета двояка: і з’ясувати, наскільки діти усвідомили пройдений матеріал, і не створювати напружену обстановку, тому що діти за замовчуванням вже знайомі із завданнями. Варто зауважити, що після проведення такого опитування до виконання домашнього завдання діти стануть відноситися набагато уважніше.

10. Азбука. Учитель називає одну букву. Учні повинні підібрати якомога більше слів, що починаються на цю букву. Всі слова і поняття повинні відповідати темі уроку. Таке опитування допомагає не тільки перевірити знання учнів в активній формі, але і повторити пройдений матеріал. Прийом зручно використовувати на початку уроку, при введенні в нову тему або при перевірці домашнього завдання.

Вибираючи той чи інший прийом, слід пам’ятати про мету опитування, про те, який час ви плануєте відвести для нього.

Джерело: Дидактика

Опубліковано в Сучасний урок

           22 серпня на базі Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №16 імені Володимира Левицького відбулося заняття в Інтерактивній школі сучасного вчителя української мови і літератури. У заході взяли участь голови шкільних методичних об'єднань учителів-словесників із 37 навчальних закладів міста. 

          Учасники ІШСВ обмінялися думками щодо перспектив утілення концептуальних засад Нової української школи,обговорили низку актуальних аспектів сучасної методики викладання УМЛ. 

        Методист ТКМЦНОІМ Гапон Л.О. репрезентувала ключові зміни до програм 5-9 класів, а також розповіла про особливості викладання української мови і літератури в 2017-2018 н.р.

          Особливо зацікавили педагогів матеріали щодо реалізації компетентнісного підходу за О. Глазовою та методика комплексних завдань, подана у відеорекомедаціях Ю. Романенко.

      Рекомендована література для підготовки засідань шкільних методоб’єднань учителів УМЛ

     Орієнтовні теми для засідань шкільних методоб’єднань учителів УМЛ

  • Структура уроку повторення.
  • Структура уроку узагальнення та систематизації знань.
  • Структура уроків, на яких висвітлюються оглядові теми з літератури.
    • Мотивація навчальної діяльності.
    • Методична канва уроку.
    • Есе, творчі, пошукові, проблемні завдання
  • Стратегії читання.Виразне читання. Повільне читання.
  • Компетентнісний урок.

 

 Проект нового базового Закону України «Про освіту»

Національна рамка кваліфікацій

Концепція Нової української школи

Презентація. Реформа Нової української школи

Ключові зміни до оновлених програм

Презентація. Ключові зміни до оновлених програм

Оновлення програм з УМЛ 5-9 класи

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ВИКЛАДАННЯ УМЛ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ У 2017/2018 НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ (ЛИСТ МОН УКРАЇНИ 09.08.2017 Р. № 1/9-43 )

ЛИСТ МОНУ про рекомендовані програми та підручники

Методичні рекомендації ТОКІППО щодо навчання української мови

Методичні рекомендації ТОКІППО щодо навчання української літератури

Навчально-методичні умови формування комунікативної і літературної компетентностей у процесі навчання української словесності 

Особливості вивчення української мови 

Особливості вивчення української літератури 

Чинні навчальні програми з УМЛ

Українська мова. Програма для ЗНЗ 5-9 класи. Наскрізні лінії.

Українська література. Програми для ЗНЗ. Наскрізні лінії.

«Українська мова» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Глазова О.П.)

«Українська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням філології» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Караман С.О., Горошкіна О.М., Караман О.В., Попова Л.О.)

«Українська література» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Слоньовська О.В., Мафтин Н.В., Вівчарик Н.М., Курінна Н.С., Шевчук Л.Т.)

«Українська література» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Борзенко О.І., Лобусова О.В.)

«Українська література» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Коваленко Л.Т., Бернадська Н.І.)

«Українська література» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Міщенко О.І.)

Вівторок, 15 серпня 2017 01:49

План роботи на 2017-2018 н.р.

План роботи методиста Гапон Л.О. на 2017-2018 навчальний рік

Вступ

Упродовж 2016–2017 н.р. методоб’єднання вчителів української мови і літератури в рамках методичної теми «Створення умов для подальшої модернізації навчально-виховного процесу на засадах освітніх інновацій» працювало над забезпеченням реалізації завдань нового Держстандарту базової освіти в галузі вивчення рідної мови і літератури у 8 класі; підвищенням рівня інноваційної компетентності та медіаграмотності учителів-словесників; забезпеченням самореалізацієї вчителів-словесників у професійному та соціокультурному просторі.

З метою забезпечення реалізації завдань нового Держстандарту базової освіти в галузі вивчення рідної мови і літературипродовжено роботу над медіапроектами: «Відеоурок української мови у 8 класі», «Медіаконструктор уроку української літератури». Проведено засідання методичного об’єднання учителів-словесників з теми: «Особливості навчання української мови і літератури в загальноосвітніх навчальних закладах міста Тернополя у 2016–2017 навчальному році». (18.08.2016, ТЗОШ№16); практикум для учителів-словесників з теми: «Особливості навчання української мови і літератури у 8 класах в загальноосвітніх навчальних закладах міста Тернополя у 2016-2017 навчальному році» (18.08.2016, ТЗОШ №16).

З метою підвищення рівня інноваційної компетентності та медіаграмотності учителів-словесників було проведено засідання акмеоклубу вчителів-словесників міста з теми: «Акмеосередовище учителя-словесника» йшлося про використання cоціальних сервісів WEB 2.0. у навчально-виховному процесі; засідання акмеоклубу вчителів-словесників з теми: «Акмеотехнології на уроках української мови та літератури» (26.12.2016, ТЗОШ №16), на якому було презентовано моделі акмеоуроків; семінар для голів МО учителів УМЛ «Подієве навчання: сучасний аспект» (24.11.2016, ТСШ №29), де було висвітлено теоретичні й практичні аспекти упровадження подієвого навчання в сучасній про використання інноваційних технологій у систему вищої школи виступила кандидат філологічних наук, доцент кафедри теорії і методики української та світової літератури ТНПУ ім. В. Гнатюка Грицак В. Р.; методичне заняття для учителів масиву «Сонячний» з теми: «Методика проведення інтегрованих уроків» (12.12.2016, Технічний ліцей); семінар для голів МО УМЛ міста з теми «Домінанта вчителя-словесника» (23.02.2017, ТЗОШ №11); семінару рамках роботи педагогічного досвідуучителів-словесників міста з теми «Креативне навчання на уроках української мови та літератури»(17.02.2017, ТСШ№3), на якому про творчий потенціал учителів української мови та літератури ТСШ №3 розповіла директор закладу, кандидат педагогічних наук, заслужений учитель України Будій Н.Д.; в рубриці «Методичний порадник» з доповіддю «Культуромовна діяльність учителя-словесника» виступила доктор філологічних наук, завідувач кафедри української мови та методики її навчання ТНПУ ім. В.Гнатюка, заслужений працівник освіти Л. Струганець; заняття в акмеоклубі вчителів УМЛ з теми «ІТ в арсеналі вчителя-словесника» ро створення електронних посібників і підручників розповіла викладач ТОКІППО к.п.н. Олексюк О.Р.; учитель  УМЛ ТКГ ЗагазейО.М. поділилася досвідом з використання ІКТ на уроках УМЛ; усі учасники заходу – учителі-словесники – створили індивідуальні електронні тести і колективну презентацію з теми «Прикметник», мандрували віртуальними музеями України; методичний анонс Інтерактивної школи сучасного вчителя-словесника обговорено проблему формування навиків учителя ХХІ ст., підбито підсумки діагностування учителів УМЛ, зроблено стислий аналіз проведених упродовж 2015–2017 рр. методичних заходів. 

З метою сприяння самореалізації вчителів-словесників у професійному та соціокультурному просторі продовжено роботу літературно-мистецької студії «Великі ювіляри» (у всіх ЗНЗ пройшли урочистості з нагоди двох знаменних ювілеїв, пов’язані з життям І.Я.Франка (100 річчя з дня його смерті, 160-річчя від дня народження); 130-річчя від дня народження І. Блажкевич); урочисто відзначено в начальних закладах міста: День грамотності (8 вересня), День української писемності та мови (9 листопада), Міжнародний день рідної мови (21 лютого), 203 річниці від дня народження і дня смерті Т. Шевченка (9–10 березня).

Забезпечено проведення I і ІІ етапів олімпіади з української мови і літератури (09.11.2016., 13.11.2016). Переможцями обласного етапу стали: Лукащук Василь Васильович, ТСШ№3 (8 клас, 1 місце, вч. Канак Валентина Миколаївна); Оплета Ольга Іванівна,ТСШ№3(9 клас, 3 місце, вч. Мужилівська Ольга Іванівна, Канак Валентина Миколаївна); Гутик Денис Тарасович,ТСШ№3 (10 клас, 2 місце, вч. Мужилівська Ольга Іванівна); Махтура Ірина Михайлівна,ТУГ (11 клас; 1 місце вч. Слюзар Галина Рудольфівна). 2 місце на Всеукраїнському етапі виборов Лукащук Василь Васильович ТСШ№3 (8 клас, вч. Канак Валентина Миколаївна).

І. Організаційно-керівна діяльність.

№ З/П

Зміст роботи Термін Відповідальний Форма узагальнення
1.2.Організаційно-масові заходи
1.2.1. Відзначення річниці від Дня народження І. Франка 27.08.2017 Гапон Л.О. Публікація в блозі
1.2.2. Відзначення Дня грамотності 08.09.2017 Гапон Л.О. Публікація в блозі
1.2.3. Відзначення Дня працівників освіти жовтень Гапон Л.О.

Сценарій, прес-реліз 

1.2.4. Відзначення Дня української писемності та мови. Всеукраїнський диктант єдності. 09.11.2017 Гапон Л.О. Публікація в блозі
1.2.5. Відзначення річниці від Дня народження Г. Сковороди 03.12.2017 Гапон Л.О. Публікація в блозі
1.2.6. Відзначення Дня рідної мови 11. 02. 2017 Гапон Л.О. Публікація в блозі
1.2.7. Відзначення 204 річниці від Дня народження Т. Шевченка 09–10.2018 Гапон Л.О. Публікація в блозі
1.2.8. Міжнародний день поезії 21.03.2018 Гапон Л.О. Публікація в блозі
1.2.9. День перепоховання Т.Шевченка 22.04.2018 Гапон Л.О. Публікація в блозі
1.2.10. Відзначення Дня слов’янської писемності 24.05. 2018 Гапон Л.О. Публікація в блозі
1.2.11. Відзначення Дня філолога 29.06.2018 Гапон Л.О. Публікація в блозі
1.2.12. Випускник-2018 червень Гапон Л.О. Сценарій
1.3. Самоосвіта
 1.3.1.  Захист дисертації 8  вересня 2017 року  Гапон Л.О. Дисертація
1.3.2. Участь у Всеукраїнській конференції 21 вересня 2017 року Гапон Л.О. Стаття
1.3.3. Участь у І Міжнародному конгресі "Україна - Канада" 21-24 червня 2017 року Гапон Л.О. Стаття
1.4.Засідання науково-методичної ради
 1.4.1.  Рекомендація до друку монографії  жовтень  Гапон Л.О.  Монографія
1.5. Фахові випробування
1.5.1.

Конкурс «Учитель року».

Жовтень 2017- квітень 2018 Гапон Л.О. Наказ

ІІ. Науково - методичне забезпечення реалізації державних, регіональних, міських програм.

2.1. Державні програми

2.1.1. Концепції

  • Концепція Нової української школи. Проект. 
  • Концепція мовної освіти. Проект.
  • Концепція літературної освіти (Затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 26.01.2011 № 58)
  • Концепція національно-патріотичного виховання дітей та молоді (Додаток до наказу Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 № 641)
  •  Концепція реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» на період до 2029 року. Розпорядження КМУ від 14.12.16 №988-р

2.1.2.Стандарти

  • Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти.  Постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1392 
  • Державний стандарт базової і повної середньої освіти. Постанова Кабінету Міністрів України від 14.01.2004 № 24

2.2.2. Навчальні програми

  • Українська мова 5–9 класи. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів (Затверджена Наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804)
  • Українська література. 5–9 класи. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. (Затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 07.06.2017 № 804)
  • Українська мова. 10–11 класи. Рівень стандарту.
  • Українська мова. 10–11 класи. Академічний рівень.
  • Українська література. 10-11 класи. Рівень стандарту, академічний рівень
  • Українська література. 10–11 класи. Профільний рівень. Програма для профільного навчання учнів загальноосвітніх навчальних закладів Філологічний напрям (профіль — українська філологія). Затверджено Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України (наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України № 1021 від 28.10.2010 р.).

2.2. Регіональні програми.

2.3.  Міські програми

  • Міська програма «Освіта»

ІІІ. Педагогічні заходи обласного, всеукраїнського та міжнародного    рівня.

3.1. З педагогічними працівниками

Зміст роботи Термін Відповідальний Форма узагальнення
3.1.1. Конкурс «Учитель року» Жовтень 2017  року- квітень 2018 року Гапон Л.О. Наказ

3.2. З учнівською молоддю

Зміст роботи Термін Відповідальний Форма узагальнення
3.2.1. Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Міський етап

листопад

Гапон Л.О. Наказ
3.2.2. Всеукраїнська учнівська олімпіада з української мови й літератури. Міський етап

грудень

Гапон Л.О. Наказ
3.2.3. Міжнародний мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка. Міський етап

жовтень

Гапон Л.О. Наказ
3.2.4. Всеукраїнський конкрс учнівської творчості "Обєднаймося ж, брати мої!" Міський етап грудень Гапон Л.О. Наказ
3.2.5. Міжнародний конкурс учнівськї та студентської творчості  "Змагаймось за нове життя!" Міський етап  лютий Гапон Л.О. Федун Г.П. Нюня Т.Л. Наказ
3.2.6.

Поточні конкурси

упродовж року

 Гапон Л.О.  Інформаційні листи, публікації в блозі

V. Науково-методична діяльність.

5.1. Розробка програм, посібників, рекомендацій, інструктивно-методичних листів, концепцій, положень.

 №  

Тема Форма роботи Термін Місце проведення Відповідальний
5.1.1. Особливості викладання УМЛ в 2017-2018 н.р. Методичні рекомендації серпень Блог Гапон Л.О.
5.1.2. Особливості роботи методичних структур УМЛ в 2017-2018 н.р. Методичні рекомендації вересень Блог Гапон Л.О.
5.1.3. Реалізація наскрізних ліній на уроках словесності Методичні рекомендації грудень Блог Гапон Л.О.
5.1.4. Особливості написання твору-есе Методичні рекомендації лютий Блог Гапон Л.О.
5.1.5. Інтегральна стратегія організації методичної діяльності Стаття березень Альманах Гапон Л.О.
5.1.6. Мультимодальна  грамотність учителя-словесника Презентація  квітень Блог Гапон Л.О.

VІІ. Навчально-методична діяльність.

7.2.  Навчально-методичні заходи.

№з/п

Тема Форма роботи Термін Місце проведення Відповідальний
7.2.1.Акмеоклуб «Учитель ХХІ століття»
7.2.1.1. Самоменеджмент учителя УМЛ Семінар-презентація листопад ТЗОШ№8 Гапон Л.О.
7.2.1.2 Мовна норма: етапи становлення. І. Фаріон Відкрита трибуна жовтень ТУГ Гапон Л.О.
7.2.1.3. Рецепти подолання функційної неграмотності. О.Авраменко Творча зустріч лютий ТКМЦНОІМ Гапон Л.О.
7.2.1.4. Формування акмеоцінностей учителя-словесника: гендерний аспект Проблемне коло березень ТЗОШ№24 Гапон Л.О.
7.2.1.5. Сучасна мовна комунікація: функціональний аспект. І. Шкіцька Партнерська кафедра квітень ТКМЦНОІМ Гапон. Л.О.
7.2.2.Інтерактивна школа  сучасного вчителя-словесника «Робота вчителя-словесника в контексті реформування повної загальної середньої освіти»
7.2.2.1. Формування компетентної мовної особистості Модерація серпень ТЗОШ№16 Гапон Л.О.
7.2.2.3 Реалізація наскрізних ліній на уроках УМЛ Інтерактивне заняття грудень ТКМЦНІМ Гапон Л.О.
7.2.2.4. Есе на уроках української словесності Семінар-практикум лютий ТЗОШ№27 Гапон Л.О.
 7.2.2.5.      травень    Гапон Л.О.
7.2.3.Бюро інновацій «Інсайт»
7.2.3.1. Інноваційні форми методичної роботи в школі Семінар-презентація вересень ТСШ№7 Гапон Л.О.
7.2.3.2. Панорама методичних знахідок учителів-словесників Презентація досвіду

лютий

ТКМЦНОІМ Гапон Л.О.
7.2.3.3. Лайфхаки сучасного уроку словесності  Модерація березень ТКМЦНОІМ  Гапон Л.О.
7.2.3.4.  Українознавчий контент сучасного уроку укранської мови  Презентація досвіду травень  ТЗОШ№23  Гапон Л.О.
7.2.4. Літературно-мистецький арсенал
7.2.4.2.

Націєтворчий потенціал  пісні Степана Галябарди

Творчий вечір  листопад Українська гімназія Гапон Л.О.
7.2.4.3. Високе небо Богдана Лепкого Семінар-супутник листопад Бібліотека "Літературне Тернопілля" Гапон Л.О.
7.2.4.4. Мова - життя основа Мовне свято лютий  Українська гімназія Гапон Л.О.
7.2.4.5.

Мій Шевченко

Артсалон березень Український дім Гапон Л.О.

XІ. Основні завдання на 2017-2018 н.р.             

  1. Забезпечити вчителів-словесників інформаційно-методичними ресурсами щодо реалізації завдань Нової української школи
  2. Актуалізувати дидактичні, психологічні, фахові знання, посилити мотивацію вчителів до професійного саморозвитку.
  3. Упроваджувати новітні інтерактивні форми методичної роботи з педагогічними кадрами.
  4. Сприяти підвищенню рівня інноваційної компетентності учителів-словесників з урахуванням вимог і викликів цифрової епохи.

                         Прогнозування розвитку

  1. Створити сприятливе особистісно зорієнтоване педагогічне середовище для формування успішної індивідуальної траєкторії саморозвитку вчителя-словесника
  2. Забезпечити  реалізацію концептуальних засад концепції Нової української школи
Опубліковано в Плани і звіти
Понеділок, 07 серпня 2017 23:18

Звіт за 2016-2017 навчальний рік

 

         Упродовж 2016–2017 н.р. методоб’єднання вчителів української мови і літератури в рамках методичної теми «Створення умов для подальшої модернізації навчально-виховного процесу на засадах освітніх інновацій» працювало над забезпеченням реалізації завдань нового Держстандарту базової освіти в галузі вивчення рідної мови і літератури у 8 класі; підвищенням рівня інноваційної компетентності та медіаграмотності учителів-словесників; забезпеченням самореалізацієї вчителів-словесників у професійному та соціокультурному просторі.

І.  З метою забезпечення реалізації завдань нового Держстандарту базової освіти в галузі вивчення рідної мови і літератури:

  • продовжено роботу над медіапроектами: «Відеоурок української мови у 8 класі», «Медіаконструктор уроку української літератури»;
  • проведено засідання методичного об’єднання учителів-словесників зтеми: «Особливості навчання української мови і літератури взагальноосвітніх навчальних закладах міста Тернополя у 2016–2017 навчальному році». (18.08.2016, ТЗОШ№16); практикум для учителів-словесників з теми: «Особливості навчання української мови ілітератури у 8 класах в загальноосвітніх навчальних закладах міста Тернополя у 2016-2017 навчальному році» (18.08.2016, ТЗОШ №16);
  • проведено панорамний методичний захід «Запроваджуємо Держстандарт!» (12.10.2016 року, ТНВК «Школа-колегіум Патріарха Йосифа Сліпого»), в рамках якого методистом було продемонстровано показовий урок з теми «Тире між підметом і присудком»(українська мова;  8 клас); учасники заходу – учителі – в ході обговорення визначили,на яких етапах уроку і яким чином реалізовані соціокультурна і діяльнісна змістові лінії, як забазпечено здійснення компетентнісного підходу, які інноваційні техніки використано.

ІІ.З метою підвищення рівня інноваційної компетентності тамедіаграмотності учителів-словесників було проведено:

  • засідання акмеоклубу вчителів-словесників міста з теми: «Акмеосередовище учителя-словесника»йшлося про використання cоціальних сервісів WEBнавчально-виховному процесі педагогічних працівників;
  • засідання акмеоклубу вчителів-словесників з теми: «Акмеотехнології на уроках української мови та літератури» (26.12.2016, ТЗОШ №16), наякому було презентовано моделі акмеоуроків;
  • семінар для голів МО учителів УМЛ «Подієве навчання: сучасний аспект» (24.11.2016, ТСШ №29), де було висвітлено теоретичні йпрактичні аспекти упровадження подієвого навчання в сучасній про використання інноваційних технологій у систему вищої школи виступила кандидат філологічних наук, доцент кафедри теорії іметодикиукраїнської та світової літератури ТНПУ ім. В. Гнатюка Грицак В. Р.;
  • методичне заняття для учителів масиву «Сонячний» з теми: «Методика проведення інтегрованих уроків» (12.12.2016, Технічний ліцей);
  • семінар для голів МО УМЛ міста з теми «Домінанта вчителя-словесника» (23.02.2017, ТЗОШ №11);
  • семінару рамках роботи педагогічного досвідуучителів-словесників міста з теми «Креативне навчання на уроках української мови та літератури»(17.02.2017, ТСШ№3), на якому про творчий потенціал учителів української мови та літератури ТСШ №3 розповіла директор закладу, кандидат педагогічних наук, заслужений учитель України БудійН.Д.; в рубриці «Методичний порадник» з доповіддю «Культуромовна діяльність учителя-словесника» виступила доктор філологічних наук, завідувач кафедри української мови та методики їїнавчанняТНПУім.В.Гнатюка, заслужений працівник освіти Л. Струганець;
  • заняття в акмеоклубі вчителів УМЛ з теми«ІТ в арсеналі вчителя-словесника»ро створення електронних посібників і підручників розповіла викладач ТОКІППО к.п.н.ОлексюкО.Р.; учитель  УМЛ ТКГ ЗагазейО.М. поділилася досвідом з використання ІКТ на уроках УМЛ; усі учасники заходу – учителі-словесники – створили індивідуальні електронні тести іколективну презентацію з теми «Прикметник», мандрували віртуальними музеями України;
  • методичний анонс Інтерактивної школи сучасного вчителя-словесника обговорено проблему формування навиків учителя ХХІст., підбито підсумки діагностування учителів УМЛ, зроблено стислий аналіз проведених упродовж 2015–2017 рр. методичних заходів. 

ІІІ. З метою сприяння самореалізації вчителів-словесників у професійному та соціокультурному просторі:

  • продовжено роботу літературно-мистецької студії «Великі ювіляри» (у всіх ЗНЗ пройшли урочистості з нагоди двох знаменних ювілеїв, пов’язані з життям Івана Франка: 100 річчя з дня його смерті, 160-річчя від дня народження; 130-річчя від дня народження Іванни Блажкевич);
  • урочисто відзначено в начальних закладах міста: День грамотності (8 вересня), День української писемності та мови (9 листопада), Міжнародний день різної мови (21 лютого), 203 річниці від дня народження і дня смерті Т. Г. Шевченка (9–10 березня).

Олімпіада з української мови і літератури

         Забезпечено проведення I і ІІ етапів олімпіади з української мови і літератури (09.11.2016., 13.11.2016).

Переможці обласного етапу

  • 8 клас: 1місце –Лукащук Василь Васильович, ТСШ№3(вч. Канак Валентина Миколаївна);
  • 9 клас: 3 місце – Оплета Ольга Іванівна,ТСШ№3(вч. Мужилівська Ольга Іванівна, Канак Валентина Миколаївна);
  • 10 клас: 2 місце –Гутик Денис Тарасович,ТСШ№3(вч. Мужилівська Ольга Іванівна);
  • 11 клас: 1 місце –Махтура Ірина Михайлівна,ТУГ (вч. Слюзар Галина Рудольфівна).

Переможці Всеукраїнського етапу

  • 8 клас:2 місце – Лукащук Василь Васильович ТСШ№3 (вч. Канак Валентина Миколаївна).

Методичні рекомендації:

  • «Особливості навчання української мови у 8 класі в умовах запровадження нового Державного стандарту базової і повної загальної освіти»;
  • «Особливості навчання української літератури у 8 класі в умовах запровадження нового Державного стандарту базової і повної загальної освіти»;
  • «Особливості навчання української мови і літератури у 2016–2017навчальному році»;
  • «Методичні рекомендації щодо відзначення Дня української писемності та мови».

Методичні розробки:

  • Методичний комплект: конспект урокуі міні-підручник до уроку української мови у 8 класі з теми: «Тире між підметом і присудком».

Участь у конференціях:

  • очна участь у Всеукраїнській науковій конференції «Українська філологія в контексті розвитку європейської наукової думки», присвяченій пам’яті професора Дмитра Бучка, 3 листопада 2016 року в ТНПУ ім. В. Гнатюка;
  • заочна участь у Міжнародній східноєвропейській конференції «Literatura, socjologia i kulturoznawstwo», Poznan (PL). 29.11.2016 - 30.11.2016.
Опубліковано в Плани і звіти