K2 Content

Фільтрувати матеріали за датою: березня 2019

Тема: Синтаксичний розбір безсполучникового складного речення.

Мета :

навчальна – узагальнити знання учнів про безсполучникові складні речення; закріпити навички правильного вживання розділових знаків та синтаксичного розбору безсполучникових складних речень; відпрацювати відповіді правописні уміння і навички;

виховна – використовувати можливості дидактичного матеріалу для виховання бережливого ставлення до природи.

розвивальна – розвивати вміння учнів знаходити і виправляти помилки в своєму і чужому мовленні; виробляти вміння використовувати у власному мовленні синтаксичні синоніми;

Обладнання: Картки, схеми, підручник.
Тип уроку: Урок узагальнення знань і умінь учнів.
Форма проведення: Урок-спостереження.

Хід уроку

  1. I.Перевірка домашнього завдання.

Індивідуальні завдання трьом учням. За поданими смисловими відношеннями навести приклади БСР.
1. Має місце швидка заміна подій;
2. Зміст головного речення протиставляється другорядному;
3. Перше речення вказує на час або умову дії, про яку говориться в другому реченні;
4. Друге речення вказує на результат, наслідки того, про що йдеться у реченні;
5. Друге речення пояснює перше.

Робота у групах. Лінгвістична загадка.
Назвати слово, яке:
1) означає ім’я бога лікування в римлян(греки його називали Асклепієм); 2) часом вживається як синонім до слова лікар (за Є. Чак).
     Щоб розв’язати цю задачу, потрібно в поданих реченнях підкреслити другу від початку літеру, записавши їх у такій послідовності: 1) односкладне; 2) односкладне, ускладнене звертанням; 3) двоскладне, ускладнене однорідними членами; 4) двоскладне, ускладнене вставними словами; 5) складне з сурядним зв’язком; 6) складне з підрядним зв’язком; 7) складне безсполучникове.
     Справді, деякі різновиди фіалки нагадують очі, вони викликають у людській уяві приємні враження. Медовим чаєм з липи напувають при застуді. У любистку мили дівчата волосся, і росло воно довге та пишне. Яке тільки не росте зілля у степах і гаях, по горах та при дорогах! Барвінок додавали у купіль для немовлят, щоб росли здоровими. Особливості тієї чи іншої рослини, юний друже, неодмінно вивчи. Пучечок калини був окрасою кожної оселі.

     Робота в групах. Стилістичний експеримент.
     Прочитати текст. Визначити, які в ньому речення за будовою. З простих речень утворити складні безсполучникові. Записати новий текст. Поставити розділові знаки. Зіставити обидва тексти. Який з них образніший?
     Стежка кличе в ліс. Він мене надзвичайно захоплює. Я тут придивляюсь до різнотрав’я. Воно росте навколо. Сонечко обігріває галявину. Зелена трава, як шовк, піднялося вгору. Її заквітчали жовто-блакитні братки, сизі фіалки, синій ряст. На високих місцях поріс, як джунглі, сивий полин. Він наповнив повітря гіркими пахощами.

Фронтальна бесіда.
- Які характерні ознаки мають БСР? Яка їхня роль у мовленні?
- Що є основним засобом зв’язку у БСР?
- На які групи і види поділяються БСР?
- До яких сполучникових речень близькі БСР?
     зі значенням переліку;
     зі значенням протиставлення;
     зі значенням причини;
     зі значенням умови.
- Які правила демонструють подані схеми?
1. [… - [] - …];
2. [o, o, o – (yc)];
3. Ш – Ш;
4. [(-) – (=)(-)(-)];
5.[«П»]! - [А].

  1. II.Повідомлення теми і мети уроку.
  2. Розказати про порядок синтаксичного розбору БСР.
  3. Записати на пам’яті слова пізні «Реве та стогне Дніпр широкий». Завдання: Розставити розділові знаки, написавши повний синтаксичний розбір речення. Обгрунтувати роль безсполучникових речень у художньому стилі.
  4. Робота з підручником. Вправа 222.
  5. Проблемне питання: записати речення під диктовку, розставити розділові знаки, зробити повний синтаксичний розбір речення, з’ясувати, що спільного, а що відмінного між реченнями.
    Зашелести до мене барвінково, зорею надвечірньою зійди, і світ широкий проведи, моє пісенне материнське слово.
    Садок вишневий коло хати, хрущі над вишнями гудуть, плугатарі з плугами йдуть, співають ідучи дівчата.
  6. Картки для самостійної роботи (додаток)
    1. III.Підсумок уроку.
    2. IV.Домашнє завдання.

Виписати 8 безсполучникових складних речень з підручника «Історії», зробити повний синтаксичний розбір речення.

          29 березня 2019 рокув актовій залі ТКМЦНОІМ відбулося урочисте засідання акмеоклубу українських словесників міста, присвячене відзначенню Дню філолога. Українських словесників привітали начальник управління освіти і науки ТМР Ольга Похиляк, голова Тернопільської міської організації профспілки працівників освіти і науки Валентина Кухар.  Відбулася церемонія нагородження. Подяками управління освіти і науки ТМР (начальник - Ольга Похиляк), грошовими преміями Тернопільської міської організації профспілки працівників освіти і науки (голова - Валентина Кухар) та призами видавництва «Підручники і посібники» (директор – Ярослав Гринчишин) нагородили 80 педагогів - філологів, які підготували переможців міського етапу мовно-літературних конкурсів та предметної олімпіади з української мови й літератури (наказ УО ТМР №98). Для вчителів співали солісти зразкового театру пісні "Мікст" Центру творчості дітей та юнацтва (художні керівники - заслужені артисти естради України -  Олександра та Борис Бурміцькі). Звукооператор -  заслужений працівник естради України Борис Бурміцький. Вів програму заслужений працівник культури Микола Підколодний

 

Опубліковано в Інші методичні заходи

27 березня 2019 року в ТЗОШ№8 проведено модераційне заняття в інтерактивній школі українського словесника з теми "Використання технологій візуалізації на уроках літератури". Учителі мали змогу опрацювати теоретичний матеріал  з теми і практично спробувати себе в ролі творців сучасних засобів візуалізації. 

Зміст роботи

  • Інтенсив  "Використання технологій візуалізації для інтенсифікації навчального процесу" (Гапон Л.О.,PhD, методист ТКМЦНОІМ)
  • Майстерка "Інтернет-ресурси як засоби стимулювання навчальної діяльності учнів на уроках літератури"  (Скурська Г.М., учитель-методист ТЗОШ№8)
  • Практикум "Технології й інструменти візуалізації навчального матеріалу на уроках літератури" (Бараннікова Г.О, учитель-методист ТЗОШ№8)

 

Вівторок, 26 березня 2019 21:35

Електронні бібліотеки

 

БІБЛІОТЕКИ
www.nbuv.gov.ua Національна бібліотека України ім. В.І. Вернадського
http://www.xn--80abaqzevto0rc.xn--j1amh/ Усі бібліотеки України на блозі про бібліотечну справу і інформаційні технології "Пан бібліотекар"
http://chtyvo.org.ua/ Електронна бібліотека "Чтиво"
www.utoronto.ca/elul/Main-Ukr.html Електронна бібліотека української літератури
http://www.ukrlib.com.ua Бібліотека української літератури
http://litopys.org.ua/  Ізборник Історія України IX-XVIII ст. Давня українська література. Мовознавство. Літературознавство. Енциклопедія українознавства. Словники.
www.ukrcenter.com Інтернет-бібліотека української літератури. 
http://www.pysar.net/ Біблотека кошового писаря
www.exlibris.org.ua Українська електронна бібліотека  
www.znannya.org.ua/center/ukr.htm Серія бібліографічних матерілів "Літературнo-краєзнавчі студії"
Опубліковано в Корисні покликання

26 березня 2019 року відбулося виїзне заняття креативної студії вчителів мистецьких дисциплін і українських словесників «Майстерність учителя – шлях до успіху учнів». Учасники побували в селі Самчики Старокостянтинівського району Хмельницької області, де провели  літературно-мистецький квест «Дорогами творчості», взяли участь у  майстер-класі «Унікальне народне мистецтво –   самчиківський розпис»,   здійснили "уважну мандрівку «маленьким Версалем», завітали до маєтку-резиденції Хоєцьких.

Опубліковано в Інші методичні заходи

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації№490-од від 21 червня 2018 року «Про підготовку та проведення в області XIX Всеукраїнського фестивалю лемківської культури "Дзвони Лемківщини"», листа Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» № 6277/12-01-37 від 01.06.2018р., наказу управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації від 24.07.2018р. №192 «Про проведення в області обласного конкурсу учнівських робіт “Примусове переселення у спогадах моїх предків”», з метою відновлення національної пам’яті про події тотального виселення українців з їхніх етнічних земель (Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини); привернення уваги до лемківського фольклору й етнографії; зацікавлення учнів історією та краєзнавством, стимулювання їхньої участі в дослідницькій роботі; виховання національної свідомості й патріотизму:

  • 26 жовтня 2018 року відбувся І(міський) етап обласного конкурсу учнівських робіт “Примусове переселення у спогадах моїх предків”, у якому взяли участь 73 учасники.
  • 15-16 листопада 2018 року відбувся ІІ (обласний) етап обласного конкурсу учнівських робіт “Примусове переселення у спогадах моїхпредків”.

Згідно з наказом від 20.03.2019 №66-од «Про підсумки обласного конкурсу учнівських робіт “Примусове переселення у спогадах моїх предків”, переможцями стали:

У номінації «Есе, нарис, вірш “Лемківська сторінка в історії Тернопілля”»

ІІ місце:

  • Рудик Зоряна Богданівна, учениця ТЗОШ№26 (учитель – Кобилянська Галина Іванівна)

ІІІ місце:

  • Малішевський Іліан Ярославович, учень ТЗОШ№16 ім. В.Левицького (учитель – КуликНадія іванівна)

У номінації «Твори декоративно-ужиткового мистецтва “Лемківська скриня”»

гран-прі:

  • Мостова Соломія Андріївна, учениця гуртка «Гердан» ЦТДЮ (керівник – Урезченко Ірина Володимирівна)
  • Бругер Соломія Андріївна, учениця гуртка «Виготовлення сувенірів» СЮТ(керівник – Семенець Тетяна Степанівна)

ІІ місце:

  • Бермиш Олеся Олексіївна, учениця ТЗОШ№22 (керівник – Плюсквік Оксана Євгенівна)
  • Малищик Юлія , учениця гуртка «Фітодизайн» ЦТДЮ (керівник – Гайда Марія Іванівна)

 

Опубліковано в Інші конкурси

У ТЗОШ№26 імені Заплітного 20 березня для учнів школи проведено літературно-музичнаукомпозицію "З іменем Кобзаря у серці"

Опубліковано в Сьогодні у школі
Середа, 20 березня 2019 21:43

4К - навички для успіху

4  НАВИЧКИ ДЛЯ УСПІХУ

Все частіше стали помічати в освітніх та коуч центрах тему “Навички 4К”. За словами спеціалістів – це ключові навички, які допоможуть добитися успіху в будь-якій сфері життя. Чим більше в наше життя входять комп’ютерні технології, тим частіше зустрічаються універсальні поради.  То ж як розвивати навички 4К?

Креативність

Креативність (англ. create — створювати, creative — творчий) — це здатність створювати і знаходити нові оригінальні ідеї, що відхиляються від прийнятих схем мислення, успішно вирішувати поставлені завдання нестандартним чином, а також здатність вирішувати проблеми , що виникають всередині статичних систем.

Креативний потенціал людини залежить від її:

  • рівня професійної підготовки в певній галузі;
  • здатності мислити нестандартно і виходити за рамки;
  • природного прагнення займатися креативною діяльністю;
  • особистісних характеристик, таких як терпимість до невизначеності та бажання ризикувати.

Якщо ж ви вирішили розвивати власну креативність та допомогти у цьому процесі учням, то потрібно уважно вибирати завдання. 

Завдання для учнів молодшої школи повинні містити:

  • командне навчання для навичок роботи з іншими;
  • навчання на основі дійсних випадків (кейсів);
  • моделювання, навчання на основі спостереження за іншими;
  • навчання у грі.

Для учнів старшої школи та студентів підійдуть:

  • метакогнітивне навчання (коли учень усвідомлює власний хід мислення, може виявляти обмеження в своєму сприйнятті і пізнанні);
  • імпровізація та рольова гра;
  • руйнування стереотипів, вміння їх логічно розвіювати.

Варто пам’ятати, що здатність дитини генерувати унікальні та корисні ідеї залежить від її знання теоретичної бази предмета. Тому на початковому етапі слід заохочувати дитину поступово виходити за межі шаблонного мислення. А не вимагати від неї відразу продукувати інноваційні ідеї.

Хоч креативність і важко оцінити, та кожному вчителю потрібно це зробити. Намагайтеся звертати увагу на такі фактори:

  • неповторность і відмінність від традиційних рішень;
  • актуальності та корисності для вирішення певного завдання.

Критичне мислення

Що таке критичне мислення?

Критичне мислення — це необхідна навичка і життєво важливий ресурс сучасної людини. Критичне мислення базується на законах логіки та на розумінні психологічних процесів, які протікають у нашій свідомості. Критичним мислителям властиве скептичне ставлення до всього, але ніяк не цинічне.

Що дає володіння цим навиком?

Навички критичного мислення дають змогу не потонути в інформаційній лавині, не піддатися маніпуляціям, допомагають приймати зважені рішення та відстоювати їх. Критичне мислення допомагає в пошуку нових шляхів вирішення проблем.

1 Системний аналіз: здатність визначати зв’язок між змінними у певній системі.

2. Аналіз аргументації: здатність доходити логічних висновків, спираючись на дані чи твердження.

3. Творчий процес: вміння вибудовувати стратегію, теорію, методику чи лінію аргументації на основі сукупності супровідних даних (які повинні бути глибшими, ніж очевидна інформація на поверхні).

4. Оцінка: здатність оцінювати якість процесів та рішень. Оцінка охоплює критику кінцевого продукту мислення з урахуванням специфіки конкретної ситуації.

Основними методами розвитку критичного мислення є такі:

1 Задавати питання і не приймати на віру все, що нам пропонують. 

2. Шукати докази, що підтверджують або спростовують отриману інформацію.

3. Накопичувати знання і розширювати світогляд. Що стосується розвитку критичного мислення у дітей, то важливо орієнтуватися не на запам’ятовування ними фактологічного матеріалу, а на постановку проблеми і пошук її вирішення.

Важливо пам’ятати, що навчитися критично мислити — це як опанувати майстерність танцю чи якогось виду спорту — тільки практикуватися і не здаватися, а будь-які проблеми чи невдачі сприймати тільки як додатковий досвід.

Викладач може оцінити, наскільки ґрунтовно учень доводить свою думку (скільки даних і яку саме інформацію він наводить, наскільки неочевидними є обґрунтування його ідей).

Комунікативні навички

Комунікативні навички – навички ефективного спілкування. Сюди зазвичай відносять легкість встановлення контакту, підтримання розмови, навички синтонного спілкування, вміння домовлятися і наполягати на своїх законних правах.

Ключовими навичками в комунікації є такі:

  • визначення бажаних результатів комунікації;
  • створення чіткого посилу: розробка повідомлення, яке би передавало необхідне значення, і використання невербальних засобів комунікації, як-от жести та наочні матеріали;
  • моделювання свідомості інших: усвідомлення рівня освіченості, позиції та емоцій інших;
  • конвенційність: вміння слідувати правилам, нормам та дисципліні, що підходять для певного контексту комунікації;
  • усвідомлення соціальних та культурних відмінностей;
  • вибір необхідних каналів комунікації;
  • активне слухання;
  •  вміння критично аналізувати текст чи мовлення.

Якими мають бути завдання

Комунікативні навички можуть бути розвинені паралельно із завданнями будь-якого типу. Наприклад, вчитель математики може пояснити учням, як вдумливо читати, щоб зрозуміти теоретичний матеріал з математики. А вчитель історії міг би перед тим, як задати написати реферат, розповісти, як логічно структурувати текст. Тут зібрані завдання для розвитку критичного мислення у найменших.

Оцінювати можна залежно від того, наскільки навички учня відповідатимуть його можливості впоратися з певними аналогічними завданнями в реальному житті. Можна також покладатися на реакцію та оцінку проробленої роботи учня іншими дітьми.

Кооперація

Кооперація або командна праця складається з таких елементів:

  • міжособистісна комунікація,
  • здатність вирішувати конфлікти,
  • управлінські здібності.

Здатність учня до командної роботи залежить від його особистого бажання та можливості зважати на точки зору інших людей, координувати ідеї багатьох осіб, вирішувати проблеми в команді, знаходити консенсус та йти на компроміс.Завдання на співпрацю повинні враховувати:

  • оцінку від кожного з членів певної команди навичок інших працювати в команді;
  • особливість формування груп для виконання певних завдань.

Найкраще використовувати менші за обсягом групи. Давати учням можливість самостійно формувати групи можна лише якщо завдання, яке вони виконуватимуть, не передбачатиме певного оцінювання. Інакше — їм потрібно вчитися працювати в тих колективах, які їм не завжди здаються зручними й очевидними. Слід чергувати ці ролі між різними учнями. 

Такі ось не складні знання та вправи допоможуть вчителям освоїти 4К навички та допомогти в цьому своїм учням. Використовуйте різні методи навчання, в тому числі й інтерактивні сервіси. Такий підхід забезпечить вам увагу дітей на кожному занятті.

Джерело: https://intboard.com.ua/blog/4-navichki-dlia-uspkhu/?fbclid=IwAR38nV87bjTa6hHalPrsxYRmv7rNUL5fLOD354Ri1Ld4KGa3DJAyFNIha7M

Опубліковано в Освітні технології
Сторінка 1 із 3