Фільтрувати матеріали за датою: січня 2022
 
24 січня 2022 року на платформі "Зум"  в рамках роботи відкритої кафедри "Linqua" для вчителів іноземних  мов та вчителів української мови й літератури проведено інтерактивний вебінар-тренінг з теми "Комп'ютерні ігри як ефективний інструмент вивчення лексики іншомовного походження в умовах дистанційного навчання." 
Актуальність заходу  зумовлена потребою  організувати активне освітнє середовище в умовах дистанційної освіти, забезпечити різні форми інтегрованого навчання, здійснювати моніторинг розвитку учнів відповідно до Концепції "Нова українська школа" та нового Державного стандарту загальної середньої освіти, методикам компетентністного навчання.

Висвітлюючи тему  "Інтегрований розвиток предметних і наскрізних компетентностей у процесі використання інтернет-сервісів",  Леся Гапон, PhD, консультант ТКМЦНОІМ, продемонструвала можливості сховища інтерактивних дидактичних вправ Learningapps та смартгри Alias, надала багатющий мовний матеріал для здійснення компаративного аналізу  неологізмів,  засвоєння лексичних і правописних  норм лексики іншомовного походження.  

Теоретико-практичні аспекти експлікації та семантизації мовного матеріалу в процесі використання ресурсів Genial.ly та LiveWorksheets висвітлила Оксана Турчин, консультант ТКМЦНОІМ. Оксана Миколаївна вказала на потенційні можливості використання цих сервісів на уроках іноземної та рідної мов, розкрила секрети створення інтерактивних вправ, квізів і квестів на Genial.ly та запропонувала авторські  матеріали, викладені   на ресурсі LiveWorksheets: ребуси, тести, кросворди.

Ірина Савєльєва, учитель англійської мови ТСШ №5, окреслила ключові напрямки геймифікації на уроках іноземної мови, а також продемонструвала власні методичні продукти - комп'ютерну гру  та електронний посібник "У королівстві Граматики Англійської Мови".
 
Низку комп'ютерних ігор з ресурсів PowerPoint та Baamboozle показала Галина Максимович, учитель іноземної мови ТЗОШ №10. Спікерка наголосила на методичній доцільності виконання цих вправ на різних етапах уроку, висвітлила технічні аспекти їх  самостійного створення, надала рекомендації стосовно використання рідномовного та іншомовного  текстового матеріалу.
 
 

Розроблення якісно нових підручників для уроків словесності в НУШ - важлива умова успіху реформи. 21.01.2022 року в інтерактивній школі українського словесника відбулася зустріч із авторками підручника української літератури для 5 класів.  Грунтовний аналіз модельної програми та підручника української літератури для 5 класу НУШ презентувала Яценко Таміла Олексіївна - доктор педагогічних наук, старший науковий співробітник Інституту педагогіки НАПН України,  головний науковий співробітник відділу навчання української мови та літератури.  аналіз модельної програми та підручника української літератури для 5 класу НУШ. Модельну програму та підручник інтегрованого курсу української та світової літератури для 5 класу НУШ проаналізувала Тригуб Ірина Анатоліївна - кандидат педагогічних наук, заступник директора ОНЗ "Щасливський НВК" Київської області. Про стратегії читання розповіла Слижук Олеся Алімівна - кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української літератури Запорізького національного університету. Модерувала Л.О.Гапон. Презентації http://yakistosviti.com.ua/uk/Ukrayinska-literatura-2021

 

Вівторок, 18 січня 2022 10:01

План заходів на січень 2022 року

Тема Учасники Форма роботи Терміни проведення Місце проведення/ресурси Відповідальний

Сучасний підручник словесності для 5 класів Нової української школи.

Презентація підручника української літератури Таміли Яценко, Ірини Тригуб, Олесі Слижук

Учителі української мови й літератури

Інтерактивна школа українського словесника

21.01.2022

Початок о 15.00

https://zoom.us/j/8968411117?pwd=REVXcldGVm03UldTdXMvTmhNNExkQT09

Ідентифікатор : 896 841 1117

Пароль: 927364

Гапон Л.О.

524890

Комп'ютерні ігри як ефективний інструмент вивчення лексики іншомовного походження в умовах дистанційного навчання

Учителі іноземних мов, української мови і літератури

Iнтегрована кафедра «Linqua»

24.01.2022

Початок о 14.30

https://us04web.zoom.us/meeting/schedule

Ідентифікатор : 908 236 2529

Пароль: 9UykOp

Турчин О.М.

524890

Гапон Л.О.

524890

Опубліковано в Плани і звіти
  • 300 років із дня народження Григорія Сковороди
  • 180 років із дня народження Миколи Лисенка
  • 130 років із дня народження Стефана Банаха
  • 140 років із дня народження В’ячеслава Липинського
  • 140 років із дня народження Ігоря Стравінського
  • 150 років із дня народження Соломії Крушельницької
  • 130 років із дня народження Михайла Кравчука
  • 350 років із дня народження Пилипа Орлика
  • 150 років із дня народження Богдана Лепкого
  • 160 років із дня народження Миколи Пимоненка
  • 210 років із дня народження Євгена Гребінки
  • 100 років із часу заснування Лесем Курбасом театру «Березіль» (нині – Харківський державний академічний український драматичний театр ім. Т. Шевченка)
  • 100 років із часу утворення літературної організації «Плуг»
  • 50 років фільму «Пропала грамота»
  • 25 років із часу польоту в космос першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка
  • 80 років із часу створення Української Повстанської Армії
  • 500 років із часу заснування міста Чорткова

З-поміж днів пам'яті: 50-ті роковини від початку «великого погрому» — операції КДБ «Блок» проти українських дисидентів.

Із повним переліком дат можна ознайомитися на сайті: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id=&pf3516=6406&skl=10.

Опубліковано в Календар філолога

https://teach-hub.com/naykrashchi-tsyfrovi-instrumenty-dlia-onlaynovoi-vzaiemodii-z-uchniamy/?fbclid=IwAR1yW0nA5S55dtS7L7ulsHlcYM5MWZxlLi27mvb8eomYZM4WYaNHUnxdyL0

Онлайнове навчання стало невід’ємною частиною сучасної освіти й впроваджується як під час карантинів, так і при змішаному навчанні. Сьогодні існує безліч варіантів у вигляді додатків, програмного забезпечення та програм, але, безумовно, не всі вони однакові та мають специфічні функції та інструменти взаємодії. Розглянемо найбільш популярні та дієві з них.

Class Dojo

Class Dojo app – це інструмент для вчителів початкової школи, за допомогою якого вони можуть протягом дня ділитися з батьками важливою інформацією, фотографіями та оновленнями у групових налаштуваннях або приватних бесідах.

Quizlet

Quizlet – це інструмент, який дозволяє дітям дізнаватися інформацію різними способами. Від карток до кількох питань і навіть ігор на запам’ятовування, що робить його одним із найкращих інструментів цифрової освіти для вчителів, які можуть викладати онлайн.

Storybird

Storybird – чудове місце для дітей, коли вони готуються написати есе, звіт або розповідь. Він містить підказки, вікторини та поради від експертів, які допоможуть будь-кому навчитися писати і навіть стати опублікованим автором.

Ed Puzzles

Ed Puzzle – це віртуальна платформа, на якій урок викладається за допомогою навчального відео, а через кілька хвилин відео зупиняється та задається кілька питань. Це відмінний спосіб провести урок онлайн та переконатися, що діти уважно працюють, залишаються зосередженими та засвоюють матеріал.

Brainpop

Brainpop використовує набір вікторин та інших форм тестування, які охоплюють широкий спектр предметів для школярів, включаючи природничі науки, математику і т.д. Ці предмети викладаються за допомогою сотень короткометражних анімаційних відеороликів, які ідеально підходять для того, щоб діти були зосереджені.

Socrative

Socrative – це цифрова платформа, яка надає вчителям цілу низку інструментів для взаємодії з учнями та вивчення їх успішності, задаючи набори питань, вікторин та інший корисний контент, що стосується певної теми, а потім даючи миттєві відповіді.

Story Jumper

StoryJumper – це інтерактивний інструмент, який можна використовувати у будь-якому класі, що дозволяє вчителям швидко створювати історії з певних предметів та областей цього предмета за участю класу.

Очевидно, що це далеко не повний список інструментів онлайнової взаємодії з учнями й ми по них розповідатимемо далі. А які з них використовуєте ви?

Опубліковано в ОНЛАЙН-ІНСТРУМЕНТИ