Версія для друку
Середа, 14 грудня 2022 14:22

Інтеграція інфомедійної грамотності в мовно-літературну освіту

14 грудня 2022 року на відкритій дискусійній платформі "Словесники"  науковці  Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка разом з учителями-словесниками міста Тернополя  обговорювали тему "Інтеграція інфомедійної грамотності  в мовно-літературну освіту".

 Організатори: кафедра української мови та методики її навчання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка  (завідувач - кандидат  філологічних наук, доцент Ольга Петришина) і Тернопільський комунальний методичний центр науково-освітніх інновацій та моніторингу (директор - Галина Литвинюк).

Запропонована тема викликала жваве обговорення. 

 Кандидат  філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української мови та методики її навчання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Ольга Петришина наголосила на актуальності проблеми впровадження медіаосвіти  в закладах вищої та загальної середньої освіти, висловивши впевненість у тому, що обговорення  ефективних методик  формування інформаційної грамотності учнів і студентів стане міцним підґрунтям  для спільної педагогічної творчості. 

 Доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри журналістики Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка  Наталія Поплавська усебічно окреслила  теоретичні й світоглядні засади медіаосвіти, дослідила основні характеристики й компоненти інформаційної грамотності як засобу протидії дезінформації, обґрунтувала  обов’язковість критичного мислення у структурі сучасної медіаосвітньої діяльності. 

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови та методики її навчання Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка і консультант  Тернопільського комунального  методичного центру науково-освітніх інновацій та моніторингу Леся Гапон висвітлила тему  "Медійна та інформаційна грамотність у новій українській школі", розглянувши рівень опрацювання порушеної проблематики у науковій літературі та нормативно-правових освітніх документах.

Надзвичайно зацікавив учасників зустрічі виступ Оксани Гіль - учителя української словесності  Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №28. Вона  поділилася досвідом з  упровадження медіаосвіти на уроках української мови й літератури,   продемонструвала  моделі уроків  з використанням інноваційних методик,  розповіла про засоби протидії дискримінації та булінгу в учнівському середовищі.

Підбиваючи підсумки,  учасники дискусії  висловили впевненість у тому, що найактуальніші  методики формування медіаграмотності будуть впроваджені  в педагогічну практику.

 

Прочитано 173 разів