Четвер, 11 березня 2021 09:16

У школах міста Тернополя - Шевченківські дні

У ТНВК ШПЛ№2 З нагоди вшанування пам'яті Кобзаря учні 4-А класу (вчитель - Дутчак О. М.) відправились у віртуальну мандрівку життєвими стежками митця, виконували різні цікаві завдання, декламували вірші поета, презентували лепбук. Під тгаслом "Ми чуємо тебе,Тарасе, крізь століття" проведено годину спілкування у 5-А1 класі ТНВКШПЛ#2. Учні черпали знання про Т.Г.Шевченка з відеоресурсів, ділилися цікавинками про життя і творчість Кобзаря, а також декламували найвідоміші вірші поета. 12 березня учні 7-А1 та 7-А3 класів (вчителі Муляр Тамара Василівна та М'ясковська Ірина Володимирівна) провели брейн-ринг "Слава Тараса Шевченка - слава України". Діти із захопленням працювали у групах, виконували різноманітні завдання на таких станціях: "Літераторознавча", "Мистецька", "Автобіографічна", "Математична", "Таємнича", "Лінгвістична".

ТСШ№3 вшановували пам‘ять геніального поета і художника Тараса Григоровича Шевченка. Учні початкових класів разом створили проєкти, працюючи у групах. Вони вчились ефективній комунікації, використовуючи спільно підібрані матеріали, провели конкурс читців поезії творця.

У ТСШ№7  провели конкурс читців творів Т.Г.Шевченка в рамках відзначення 207- річниці від дня народження . 53 учасники брали участь у заході. Звучали вірші, пісні. Учні 5-Б класу підготували  свято, приурочене Великому Кобзарю.

У ТЗОШ№14 поезії Шевченка звучали  не тільки українською,а й польською та англійською мовами.Маленькі українці дізнавались про Шевченка-модника, його сучасних двійників, найменший у світі Кобзар, про кратер на Меркурії, названий в честь поета. Також слухали поезії і малювали до них ілюстрації. Було цікаво, весело і пізнавально.

Шевченківський тиждень відбувся в ТСШ 17.

Тернопільський ліцей № 21 – спеціалізована мистецька школа імені Ігоря Герети.
Учні 9-В класу відсвяткували 207 річницю від дня народження Т.Г.Шевченка мистецьким заходом «Жінки у драмі кохання Шевченка».
До 204-ї річниці від Дня народження Великого Кобзаря  з учнями 9-Б класу провели урок-зустріч з поезією - досліджували образ Прометея у поемі "Кавказ". А з учнями 8-А класу на уроці позакласного читання вивчали відомого і невідомого Тараса Шевченка.
 
Учні 9-Г класу ТЗОШ№22 підготували "Заповіт" Тараса Шевченка різними мовами світу (вчитель Попович Н.Б.) https://youtu.be/S3XfLxb-ViU
 
З нагоди 207-ї річниці від дня народження та 160-ї річниці від дня пам’яті Тараса Григоровича Шевченка в ТЗОШ"23 проведено шевченківські диктанти, у написанні яких взяли участь учні 5-х, 9-х класів ( уч. Крайчак Н. М., уч. Олійник М. І.). Школярі 9-В класу під час уроку літератури рідного краю здійснили віртуальну подорож «Стежками Великого Кобзаря на Тернопільщині» (уч. Кліщ. М. М.). Демонстрували майстерність декламування на уроці «Нам треба твого голосу, Тарасе!» учні 5-Г класу (уч. Лисевич Л. П.). Захоплено слухали розповідь про Кобзаря та виконували цікаві завдання учні 5-В класу (уч. Тарасюк Л. А.). Під супровід бандури та виконання пісень на слова Т. Г. Шевченка «Думи мої…», «Зоре моя вечірняя…» учні 6-В класу побували на онлайн мандрівці «Іду з дитинства до Тараса (уч. Коцяба В. Ю.). Крилатий вислів «Учітеся, брати мої…» став лейтмотивом уроку для школярів 6-Б класу (уч. Пилипишин Г. І.). Учні 7-Б класу та 10-Б класу з цікавістю переглядали презентації «Шевченко на майдані», «Пам’ятники Шевченку в Україні та світі» і виконували завдання з медіаграмотності (уч. Палкова. З. Ф., Заяць І. В.). Педагоги та педагогині були запрошені на літературну церемонію «У серці зоріє святе ім’я Генія» (уч. Дулиш Л. В.). Згадали захопливу і змістовну екскурсію на батьківщину Великого Кобзаря, організовану заступницею директора Дмитрусь О. Г., дізнались про цікаві факти із життя Шевченка, сучасне трактування творів поета.
 
У Тернопільському технічному ліцеї в ошатній «Світлиці живопису Т.Г.Шевченка» зібралися шанувальники таланту митця . З розповідей учнів-культурознавців перед присутніми постав Тарас Шевченко як майстер пензля. Також учителі та учні мали змогу переглянути віртуальну інсталяцію «Тарас Шевченко-геній-художник» .

У Шевченківські дні в ТНВКШПЙС навчальний сектор Шкільного учнівського парламенту організував для учнів 5-7 класів квест «Стежками Т.Г.Шевченка». Школярі з цікавістю виконували завдання та продемонстрували ґрунтовні знання з творчості Кобзаря.

 Гурток образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва КЗ ТМР "Станція юних техніків" своєю творчістю долучається до святкування 207 річниці від дня народження нашого національного пророка, генія слова, поета, драматурга та художника Тараса Григоровича Шевченка. Вивчаємо, читаємо і малюємо його невмирущі твори!

Прочитано 638 разів