Четвер, 07 лютого 2019 10:11

Добро і любов до світу. Порушення питань моралі, дружби, сили слова у творі Е. Андієвської « Казка про яян». Автор - учитель ТЗОШ№19 Леся Ковальчук

Добро і любов до світу. Порушення питань моралі, дружби, сили слова у творі Е. Андієвської « Казка про яян»

Мета.Продовжити роботу над казкою-притчею Е. Андієвської «Казка про яян», допомогти учням усвідомити художню вартість каз-ки. Розвивати образне мовлення, цілісне мислення. Розвивати образне мовлення, цілісне мислення. Виховувати у душах шестикласників загальнолюдські моральні цінності.

                                       Перебіг уроку

Перший етап - організаційний: привітання, організація уваги та внутрішньої готовності учнів до уроку; мотивація вивчення нового матеріалу , актуалізація різних каналів сприйняття інформації (сенсорне, чуттєве).

                                                           Слайд 1(країна яяни)

Добрий день усім! Я рада бачити вас знову! Сьогодні ми продовжимо свою мандрівку у незвичайну країну, де живуть яяни, щоб збагнути шляхетність добра, переконатися у магічності любові, відчути крила- тість дружби та віднайти прилад, яким зможемо виміряти силу слова у нашому щоденному житті.                                                                 Перш, ніж вирушити у мандрівку, попрошу вас зазирнути у свою душу. Які почуття переважають у ній зараз? Станьте синоптиком, скористайтеся барометром настрою і визначіть 2-3 почуття, які ста- нуть прогнозом погоди вашої душі на початку уроку.

                                                            Слайд 2(барометр настрою)

Тепер, коли погода у душі хороша, можемо вирушати у мандрівку.

                                                           Слайд 3 (тема уроку)

Запишіть тему уроку в зошит.

-Діти, а що таке добро?

                                         -1-

-Яким кольором ви б намалювали добро? Чому?

-Чи вважаєте себе доброю людиною?

-Які добрі вчинки ви робите щодня?

Пропоную тест, який дасть вам змогу краще розгледіти свій внутрішній світ і місце добра у ньому.

                                                       Слайд 4 (психологічний тест)

Погляньте уважно на картину і оберіть те, що привернуло вашу увагу найбільше. Свій вибір не озвучуйте( голова людини,море,корабель). Пояснюю і зачитую тест.

Я думаю, що кожен із вас побачив,яку територію у вашій душі займає добро. Розширяйте межі простору для нього, адже творити добро –це означає любити.

-Діти, якби вас попросили намалювати любов, як би ви її зобразили?

-Чому саме серце?

-Кого ваше серце любить найбільше?

Тільки тоді, коли ми всім серцем любитимемо Бога, наша душа буде по-справжньому щаслива.

-Як ви вважаєте,чи можна любов і дружбу вважати подругами? Чому?

-Чи є у вас друзі?

-Яким має бути друг, на вашу думку?

На попередньому уроці епіграфом – дороговказом були слова з Біблії: «Люби ближнього, як самого себе». Ми з вами обмінювалися думками, хто є нашим ближнім, що значить любити себе, як прави -льно любити себе, щоб не захворіти на егоїзм. Девізом сьогоднішньої мандрівки стануть слова Е. Андієвської:

                                                         Слайд 5 (Девіз)

                                     - 2 –

« Ніколи не будьте спрямовані лише своє «я», зберігайте в собі чистоту помислів дитинства, і доля вам віддячить новими відкриття- ми, повнотою життя».                                                                                     –Як ви розумієте слова Е. Андієвської?

( Запишіть епіграф уроку в зошит)

Збережіть слова-епіграфа у своїй душі. Адже у країні яянів, у яку ми скоро вирушимо, дуже легко стати егоїстом, обравши собі ім’я гордого «я».

Президент країни яян надіслав вам листа-запрошення. Давайте прочи- таємо його, познайомимося з головним егоїстом- самолюбом- керів - ником країни яян. Читаючи листа, зверніть увагу, який займенник найчастіше вживає Президент? Як це характеризує його самого?

                                               Слайд 6 ( лист)

-Отож, яке слово найчастіше вживає президент?

-До якої частини мови воно належить?

-Як характеризує займенник «я» управителя країни?

                                             Слайд 7 (Президент)

А от і сам президент яян, його Конституція, де на кожній сторінці читаємо одні і ті ж слова, одні і ті ж правила: « Любити лише себе, стати й бути одиноким егоїстом, жити в самотності, надіятися лише на себе». Зверніть увагу на магічну кулю, за якою постійно стежить президент яян: чи , бува, хто не бунтує? Чи, бува, хтось не пробує вибратися з його країни? Хто цей сміливець? Хіба він може бути кращим за самого президента? А сміливці таки є. І ви в цьому переконаєтеся самі. Ми приймаємо запрошення президента і вирушаємо у їхню країну.

ІІ етап – символьний: пояснення нового навчального матеріалу, формування образу добра та любові  в зоні комфортного   мислення.

                                                               ( Звучить мелодія Баха)

                                                -3-

Займіть зручне положення. Розслабте м’язи шиї,рук,ніг… За бажанням заплющіть очі.                                

Уявіть свій улюблений куточок природи, де ви відпочиваєте, відновлюєте сили, наповнюєтеся натхненням. Прислухайтеся до співу пташок. Відчуйте легкий дотик вітерцю на обличчі. Вдихніть на повні груди запах різнобарвних польових квітів. Якась невидима сила відриває вас від землі і піднімає у небесну синь все вище і вище. Ви бачите під час польоту зелений трав’яний килим, затишні і компактні будиночки, працьовитих людей, які допомагають один одному. Милуєтеся краєвидами рідної землі.

Відчуваєте, що поволі швидкість вашого польоту зменшується. Барви навколишнього середовища змінюються на доволі похмурі тони. Сивий туман затуляє сонце, огортає усе сірою пеленою. Ви торкаєтеся землі холодної, з глибокими тріщинами. Це країна яян. Озираєтеся довкола.Туман розсіюється , і ви помічаєте…вежі: високі і старі, зруйновані і свіжозбудовані. Брама поспішно зачиняється, залишивши питання вашому серцю : «Я чи ти?» «Я чи ти?»- звучать ехом її слова у напіврозвалених вежах. Пригляньтеся до цих споруд уважніше. Кожна має свого господаря. Напівзруйновані сірі вежі- це сірі душі яян. Незрячі, німі, поражені глухотою самолюбства, сковані ланцюгами гордині. Кожен яянин будує тут свою вежу,свій егоїзм. Зазирніть у середину вежі. Там пустота. Такою самотньою є душа яян, бо у ній живе лише одне «я».

Чиясь тепла долоня торкається вашого плеча. Ви озираєтеся і бачите сонячне обличчя пастушка. Привітайтеся з ним . Поділіться своїм теплом, подарувавши щиру посмішку. Зазирніть йому у вічі.У зіничках його карих очей мешкає любов. Зараз вона оглядає світ егоїзму, подає сигнал серцю, викликаючи на допомогу добро. Серце пастушка не втомлюється творити милосердя, знає таємницю могутньої, але не всесильної брами яян.Творить добро, вміє промовляти. Сила слова магічна і цілюща. Ось і зараз цей духовно багатий хлопчик бере на свої тендітні плечі старого немічного яянина,щоб той вдихнув запах справжнього щастя, щоб залишив ці сірі вежі, сіре життя і бодай перед смертю зазирнув у вічі добру, відчув смак дружби, яку йому запропонував пастушок, відкрив серце любові, як це зробила могутня брама, яка уже й надію втратила, що до неї колись звернеться з проханням сама Любов : « Вельмишановна брамо, чи була б ти така ласкава й випустила нас на волю?» Любов,дружба, добро і магічна сила слова, які жили у серці

                                       -4-

пастушка, відкрили і вам світ у прекрасне.

Подякуйте хлопчику за його доброту, чуйність та милосердя. Його душа поповнилася мішком самоцвітів : самоцвітом безкорисливості, турботи, безмежної любові. Порадійте за нього. Так важливо, щоб і наша душа поповнилася світлом, добром та щирістю.

Сірі вежі, сірі тіні яян залишилися за спиною. Вам час повертатися. Вдихніть на повні груди запах радості. Відчуйте ступні ніг, повору- шіть пальцями рук. Розплющіть очі.

ІІІ етап – логічно-лінгвістичний: «виведення» образу інформації на рівень словесного осмислення.

-Чи вдалося вам полинути у своє місце спокою?

-Яким воно постало у вашій уяві?

-Якою ви уявили країну яян?

-Що, на вашу думку, символізує сивий туман?

-Яке поставила питання брама вашій душі?

-Що символізують сірі, напівзруйновані вежі?

-Розкажіть, якими у вашій уяві постали вежі?

-Опишіть свою зустріч з пастушком.

-Які почуття вам вдалося розгледіти у душі пастушка?Розкажіть про них.

-Які почуття допомогли хлопчикові покинути країну яян?

-Що символізує, на вашу думку, мішок із самоцвітами?

                                               Слайд 8(епіграф)

Повернемося до епіграфу уроку: «Як ви думаєте, чи віддячила доля хлопчикові-пастушкові повнотою життя, новими відкриттями?» Поясніть свою думку.

-Які відкриття зробили ви для себе?

-Як ви вважаєте, у чому сила слова пастушка?

-Як ви думаєте, чим можна виміряти силу слова?

-Знайдіть і зачитайте у тексті, що свідчить про безкорисливість пас- тушка? (Я вам охоче допоможу,…Я тобі дуже вдячний за пораду…)

-Які слова розкривають любов пастушка до світу? Зачитайте.

Кожен із вас, мандруючи сторінками казки про яян, створив свій образ добра і любові до світу. Погляньте на створений мною образон і доповніть свій, створений вашою уявою.

                                        Слайд 9(образон)

Розповідаю про свій образон.

Отож, ми з вами знову на полонині. Трішки втомилися після мандрів- ки у країну яян, тому пропоную поновити сили, освіжити думки, зми-

                                             -5-

ти часточки пилу егоїзму, який, можливо, встиг присісти на когось із вас.

                                              Слайд 10( водоспад)

Уявіть себе біля водоспаду, що спадає з високих скель. Помийте руки , обличчя. Уявіть свої ноги у водоспадній воді. Похлюпайте ногами. Побризкайте один на одного. Відчуйте бадьорість, приємний запах чистоти. Знову похлюпайте ногами у водоспадній воді. Відчуйте, як відступає втома, повертаються нові сили. І ми повертає- мося на урок.

Діти, на першому уроці, коли ми говорили про життя і творчість Емми Андієвської, зауважили, що письменниця вдало поєднала у собі три стихії, три види мистецтва : слово, живопис і музику. Сьогодніш- ня наша мандрівка немислима без них.

   ІV етап- закріплення навчальної інформації.

                                      

                            Слайд 11 ( музика)

Тому запрошую кожного з вас на зустріч з першим видом мистецтва- музикою.

-Чи любите слухати музику?

-Яку саме?

Казка-притча про яян надихнула Семенову Софійку створити музику до твору. Які ж емоції переповнювали її? У чому сила створеної музики? Все це ви дізнаєтеся з уст самого композитора. Та для почат- ку пропоную переглянути відео. Відчути серцем, який епізод із твору передала ваша однокласниця?

                                                 (Перегляд відео).

-Отож, діти, як ви думаєте, до якого епізоду казки-притчі ця мелодія?

-Які почуття домінували у вашій душі, коли переглядали це відео?

Музика, діти, це мова душі. Я попрошу Софійку поділитися емоція- ми , які переповнювали її душу. Коли вона творила цей шедевр? Для якого епізоду звучала твоя мелодія?

                                                     ( Розповідь Софійки)

А я запрошую, діти, вас на зустріч з наступним видом мистецтва- живописом.

                                            Слайд 12( фарби)

-Хто із вас любить малювати?

-Як ви вважаєте, чи можна пензлем зобразити стан душі або навіть саме життя героя?

Леонардо да Вінчі- відомий художник сказав так: «Живопис – це поезія, яку бачать, а поезія- це живопис, який чують». Як відчула

                                                     -6-

силу слова художниця Настя Шайнюк і передала барвистістю фарб

життя пастушка?

                                               

До слова запрошую Настю.

-Настю, розкажи, будь ласка, що намагається нам розповісти твій малюнок? Розкажи про значення кольорів на створеній тобою картині.

                                       ( Виступ Насті)

Дякую,Настю.Ти справжній творець краси.

Діти, малюнок це не лише те, що бачить сам художник, а те, що, на його думку, мають побачити всі інші.

-         Що побачили ви у створеній Настею кольорограмі?

-         Які, на вашу думку, переважають кольори   у житті хлопчика?

-         Як це характеризує пастушка?

(Якщо є час Дзецюх Настя)

Молодці!! Діти, я пропоную зустрітися з третім видом мистецтва- словом. « Слово- це музика і малювання»-, сказав В. Куликовський- український мовознавець і літературознавець.

-Як ви розумієте цей вислів?

Сьогодні ми будемо творити слово під музику.Пензель нашої уяви допоможе створити картини, які стануть промовистими.

Твір за метафорою….

                                              Слайд 13( план твору)

Погляньте на екран. Пригадайте структуру такого твору.Запрошую творців слова до праці.Вслухайтеся у мелодію,яка звучатиме, запросіть у свою душу натхнення і увас народиться справжній шедевр.

(Пишуть,зачитують).

Ви справжні митці слова!!!  

V етап – заключний: підведення підсумків уроку, рефлексія, подяка   учням за роботу на уроці.

                                                 Слайд 14(Еверест)

Діти, наша мандрівка наближається до кінця. Ми з вами поєднали у серці три види мистецтва: музику, живопис і слово. Для душі, як і для тіла є своя гімнастика.без якої душу сковують немочі. Таку гімнасти- ку для душі ми здійснили сьогодні. Піднялися сходинками добра, любові, дружби,сили слова на вершину Евересту Духовності. Зараз, на вершині Евересту, надішліть смс- повідомлення своєму другу, поділившись враженнями про свою мандрівку.

                                              (Пишуть, зачитують)

                                        -7-    

                                                   Слайд 15 (Барометр настрою)

Діти, ви були синоптиками своєї душі на початку уроку, а тепер попрошу скористатися барометром настрою і вибрати 2-3 почуття, які

переважають, коли ви досягнули вершини Евересту Духовності.

                                         (Зачитують)

Діти, я дякую усім за чудово проведений час. Щиро рада, що всі ми сьогодні зуміли піднятися на Еверест Духовності, стали досконалі- шими та багатшими серцем.Я бажаю кожному з вас частіше вдосконалюватися, дарувати світові любов, добро, вміти дружити і ніколи не бути спрямованими на своє «Я».Зберігати в собі чистоту помислів дитинства, і доля вам віддячить новими відкриттями, повнотою життя.

                                                      Слайд 16 (Домашнє завд.)
Домашнє завдання : прочитати Е.Андієвської «Говорюща риба».

ОЦІНЮВАННЯ.

                           

                                              

                                     -8-

Прочитано 2547 разів